Høj i hatten…?

Publiceret den 25/04/16 1 Kommentar

Høj i hatten...? Soegaarden fra vejenFor 3 ½ år siden måtte jeg give op. Jeg drak næsten hver eneste dag. Mere eller mindre alt efter virkning og dagsform. Jeg prøvede at styre det, og jeg prøvede at holde pauser – og jeg prøvede at stoppe. Men jeg kunne ikke. Jeg er alkoholiker!

Jeg vidste det nok godt selv helt inderst inde i de sidste par år før jeg kom i behandling. At den var gal med mig. At det var noget rod. Jeg havde jo en kone og 3 små børn. Så hvorfor gik jeg rundtosset i seng næsten hver eneste aften? Jeg lovede mig selv utallige gange ”at i morgen er det slut”. Og så alligevel ikke når det blev morgen. Næsten hver morgen blev ham her ”helten” høj i hatten igen….

Jeg forstod det ikke – og mange dage måtte jeg erkende, at jeg på mystisk vis overbeviste mig selv om, at ”det var godt for mig at drikke”. Ellers duede jeg jo ikke…! Det var en indre stemme og overbevisning som jeg ikke kunne bekæmpe.

Jeg var de sidste par år hærget dagligt af en enorm dårlig samvittighed. Jeg svigtede mere og mere mig selv og min familie på små og store aftaler. Jeg var ikke stabil. Det var den der ”onde cirkel” som så mange andre jeg senere har mødt via Tjele og fælleskaber – også kender til. Men hvad skulle jeg gøre? Jeg var oven i hatten plaget af stress og et medfødt uroligt gemyt. Men festen var ligesom slut – og var blevet til en ensom og isoleret mørk ”ting” jeg hele tiden sank ned i.

Jeg bemærkede løbende med et halvt øje nogle annoncer i aviserne og på nettet hvor der stod ”Jeg er ædru alkoholiker” – og jeg havde nogen gange zappet hurtigt forbi en Tv-serie om familier der bad deres far eller mor gå i behandling. Når jeg faldt over de her ”alkoholiker” budskaber blev jeg både irriteret og nysgerrig på samme tid. Jeg vidste jo godt det talte til et eller andet i mig.

I 2012 havde jeg fuldt fart på! 3 succes-fulde(!) firmaer i IT / medie og reklame branchen. Ansatte, kollegaer, familien, kunder – og så øl og rødvin. I et stort sammensurium. Ind imellem flygtede jeg op i sommerhuset så jeg kunne drikke helt igennem. Og være alene. Det var nemlig nemmest at drikke alene…

Jeg havde det psykisk og indvendigt som det der Munch maleri ”skriget” (en af behandlerne viste mig det, da jeg var hos Tjele… aldrig havde jeg troet at et maleri skulle ramme mig så hårdt på en magisk måde). I September 2012 blev jeg indlagt hos Tjele.

Jeg troede den første uge jeg lige skulle ”fixes” og så hjem igen og leve videre som før. Bare uden at drikke (…hele tiden?). Men Tjele og min behandler fik mig langsomt lukket op – og en ENORM indre erkendelsesproces gik i gang. Trin arbejde, fælles møder og samtaler med de andre på stedet – og personlige samtaler med min behandler blev dagligdag. Og føj for pokker…. ”Helten” her blev presset! Men på den helt rigtige, afbalancerede og også direkte hårde måde. Det blev til 5 ugers intensiv personlig udvikling hvor jeg lærte mere om mig selv, end 100 års skolegang ville kunne lære mig om kongerækken. Og vigtigst af alt lærte jeg det helt helt simple – nemlig at jeg er alkoholiker! Og det kan der gøres noget ved…!

Tjele fik givet mig nogle livsvigtige nøgler til mit urolige sind. En måde jeg kunne begynde at leve livet på ny – og nogle magiske nøgler til hvordan jeg kunne begynde at reagere på livet (i stedet for at drikke på det). Jeg blev i løbet af de 5 uger introduceret til AA og fælleskabet, meditation, litteratur, og jeg begyndte at gå til møder da jeg kom hjem. Min kone deltog i familie kurset hos Tjele – og jeg susede hver onsdag høj i hatten (nu af glæde) til efterbehandling hos Tjele i København.

Jeg har nu været ædru i lidt over 3 ½ år og det bliver bedre og bedre at leve! Utroligt … i mit gamle ”fag” i erhvervslivet ville man kalde det for en ”turnaround”. Men jeg føler ordet ”magisk” – ja nærmest ”åndelig hjælp” er bedre. Men ikke ”held” – for det har været hårdt arbejde(!).

Jeg bruger i dag al min tid på at spille musik og skrive sange igen. Noget jeg havde glemt og som fyldte mig med sindsro dengang jeg var ca. 15 år – og endnu ikke var blevet professionel alkoholiker. Jeg har skiftet spor fra mit erhverv til musikken for at sikre mig, at samme mand ikke drikker igen. Musik er med til at give mig sindsro…

Tak til TJELE! Tak til alle dem jeg har mødt på min vej hos Tjele, min behandler, mine nye venner – ja – alle mine nye venner i vores forening ”Tjeles Venner” hvor jeg deltager i alle de arrangementer jeg overhovedet kan. For det giver mig sindsro at være sammen med andre alkoholikere og afhængige.

Jeg har skrevet et par sange som nu er blevet udgivet på et album, og hvor en del af sangene har hjulpet mig med at forstå meget mere af mig selv og af livet. I kan høre og se 2 af sangene her:

Om værdien i fællesskaber:
“When I´m with you”

Om at acceptere og leve dagen, vejen og livet som det viser sig:
“The Road of Today”:

Kh Jacob

1 kommentar

 1. Jacob siger:
  Tuesday, April 26, 2016 at 10:42am

  Hej,
  Vil lige dele disse links med Jer til min artikel. Jeg er jo selv meget glad for at deltage i foreningen Tjeles Venner. Det er gode foredrag og sociale arrangementer – og samtidig støtter man et godt formål.

  Hold dig opdateret med foredrag og arrangementer ved at meldde dig på Tjeles Venner facebookgruppen her: https://www.facebook.com/groups/563648016997281

  Eller læse mere om at blive medlem af foreningen Tjeles Venner her: http://www.tjelesvenner.dk

  kh Jacob

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *