Hverdagens små præmier – det ædru liv

Publiceret den 18/03/16 1 Kommentar

Fugle 018Der var meget, jeg ikke forstod i behandlingen på Tjele den sommer for godt 12 år siden. Rigtig meget.

Men jeg formåede dog at hæfte mig ved to sætninger, som siden har stået lysende klart for mig og som danner en ledetråd i den måde, jeg prøver at leve mit ædru liv på. Sætningerne er:

”Tag det, du kan bruge og lad resten ligge” samt ”Keep it simple”.

Især det sidste er lykkedes for mig. Ikke sådan at forstå, at jeg opfatter mig som en Fandens karl eller for at antyde, at årene efter behandlingen har været en spadseretur helt uden genvordigheder. Tværtimod fylder det mig hver eneste dag med taknemmelighed og ydmyghed, at netop så få elementer fra et genialt program kan udrette så afgørende forandringer i et menneskes liv. Ja, reelt redde et liv. Jeg havde næppe været her i dag, hvis jeg ikke var blevet tvunget i behandling efter mere end 20 års misbrug af alkohol.

Nu går der ikke en dag, uden at jeg mærker en stille, boblende glæde over mit ædru liv. Ædrueligheden fylder noget i min daglige tilværelse og er aldrig blevet noget, jeg tager for givet.

Ikke nemt – men enkelt

Det at leve ædru må aldrig blive ’nemt’. Men det kan være enkelt, hvilken er en ganske anden sag. Hvis jeg en dag opfatter det som ’nemt’ at bevare min ædruelighed, er der akut grund til at frygte, at jeg ikke tager det at leve ædru tilstrækkelig alvorligt. At være ædru er for mig et spørgsmål om at dø eller leve. Og jeg vælger at leve videre i et liv, som nu i 12 år har givet mig et utal af glæder, venskaber, fællesskab og positive oplevelser.

Over for dette gode, ædru liv står det første glas. Tager jeg det, bevæger jeg mig ud på et underlag, der skråner. Det kan vare tre timer eller tre måneder: Jeg vil altid ende dernede, hvor jeg lå, da jeg blev sendt i behandling den junidag i 2003. Så enkelt er det.

Jeg samler på præmier

For mig er det ikke så væsentligt, at jeg nu har 12 års ædruelighed bag mig. Det væsentlige er, at jeg er ædru i dag og også gerne vil være det i morgen. Jeg har den grundfølelse, at alle vi alkoholikere i princippet bevæger os lige tæt på kanten, uanset om vi har 12 år eller 12 dage. Det er opbygningen og ikke mindst vedligeholdelsen af en sund ædruelighed, der for mig er afgørende for, om vi vælter ud over kanten eller ej.

Min vedligeholdelse bygger på nogle af de helt enkle råd, jeg fik i behandlingen, på gode relationer i fællesskabet – og på en dyb taknemmelighed, som jeg får lov at fornemme hver dag.

Dagligt noterer jeg ting og hændelser, som kun er mulige, fordi jeg er ædru. Den stabilitet, jeg kan tilbyde mig selv og andre, er en kilde til daglig tilfredsstillende. Helt banalt kan jeg glæde mig over, at jeg kan indgå aftaler, jeg er sikker på at møde op til, at jeg kan afgive løfter, som jeg kan holde. At jeg igen kan være noget for mine kære, som jeg tidligere svigtede og gjorde syge af usikkerhed.

Glæden ligger både i store og små ting. Jeg kalder det mine ’præmier’, og jeg samler på dem og sætter dem ind på en ’konto’, som kun findes inde i mit hoved. Efter 12 år er der samlet en del præmier, og kontoen danner efterhånden et godt bolværk, hvis der kommer en skæv eller problemfyldt dag. Der er noget at stå imod med. Fuldstændig som hvis kontoen i banken er nogenlunde polstret, så gør det knap så meget, at vaskemaskinen går i stykker.

De præmier, jeg samler på, venter på alle, der vælger det ædru liv. Kunsten er at kunne få øje på præmierne og aldrig, aldrig tage dem for givet.

Enkelt, ja. Banalt, måske. Men det virker for mig!

/Kjeld

1 kommentar

 1. Niels-Jørn Jakobsen siger:
  Thursday, March 24, 2016 at 7:24pm

  Fik mange gode input under min tilbagefaldsbehandling; men jeg kan som du koge det ned til det Kim overbeviste mig om: ”Tag det, du kan bruge og lad resten ligge” samt ”Keep it simple”.
  Enkelt, ja. Banalt, måske. Men det virker også for mig! Indtil videre i 425 dage! :-)
  Hilsen fra Niels-Jørn

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *