DU FÅR DET VED AT GIVE DET VIDERE – OGSÅ GLÆDEN!

Publiceret den 14/10/15 1 Kommentar

Du får den ved at give den videreJeg smilede til en kassedame i Føtex i dag, og hun smilede tilbage!
Og hvad så? Er det noget at skrive om?
Ja, for mig er det!!
For mig var det en gave og en glæde, som jeg selv var med til at give og starte.
Ved at smile! Til en fremmed pige – jeg mener faktisk ikke, at jeg havde set hende før.
Så tit kommer jeg ikke i Føtex, og jeg husker ikke alle de forskellige kassedamer/-piger, der sidder der.
Måske har jeg set hende før, har betalt til hende før, har måske endda smilet til hende før, jeg husker det ikke – og det er også ligegyldigt, for det var nu, og det var her, og det var “vores” glade øjeblik – her og nu!
Måske har jeg endda glemt hende i morgen, så jeg får chancen for igen at møde hende for første gang!!
Det er også ligegyldigt, for øjeblikket af glæde kan opstå igen, uanset om det er med en ny person eller en person, jeg har mødt tidligere og genkender!

Da jeg drak, var smilet væk

For en del år siden, mens jeg stadig drak fra morgen til aften – for at “leve” for at “overleve”, smilede jeg ikke til andre mennesker.
Det vil sige, det gjorde jeg, når jeg ikke kunne slippe, når konventioner eller min egen “overlevelse” afhang af det – så smilede jeg. Men det var en tillært “grimasse”, der skulle afvæbne og beskytte mig mod ubehagelige spørgsmål eller konfrontationer.
Kunne jeg slippe, så smilede jeg ikke – og slet ikke til fremmede. Jeg frygtede, at de ville blive “lukket ind”, at de ville få “øje på mig”, se hvordan jeg havde det, se mine fortinnede øjne og den frygt, der skjulte sig bag dem.
Nej så hellere se væk, mumle lidt og skynde mig videre – ud til sikkerheden, et sted, hvor jeg kunne være alene. Alene med mit favoritstof, og hvor jeg kunne lægge store planer for en glorværdig fremtid som et smilende midtpunkt for alles interesse og opmærksomhed!!
Jo, jo! Jeg skulle vise dem!

I dag viser jeg dem det – smilet!

Ikke fordi jeg har drukket mig mod til. Ikke fordi jeg vil være centrum for interesse eller opmærksomhed. Ikke for at føle sikkerhed.
Jeg smiler, fordi jeg har lyst til at smile! Jeg smiler, fordi jeg har glad! Jeg smiler, fordi jeg har lyst til at være og vise, at jeg er – en del af menneskeheden!
Jeg mener ikke, jeg går rundt og er kunstigt “lalle-glad” dagen lang!
Der er bestemt dage og tidspunkter, hvor jeg føler mig ked af det – men det er jo meget sjældent de andres skyld, så hvorfor skal jeg se sur eller vred ud på dem.
Når jeg søger og møder deres blik – jamen, så kan jeg altså sjældent lade være med at smile. Måske ikke med en strålende glæde – men et smil fordi “Du er mit medmenneske! Jeg tror på dig! Jeg vil  møde dig!”

Langt de fleste gange sker det “naturlige mirakel” – mennesket, jeg smiler til, smiler tilbage!
Det giver mig en varme og en glæde, en glæde der er en sand lægedom mod evt. bekymringer.
Et øjeblik skinner en varmende solstråle ind og smelter tungsindet – eller gør mit sind endnu gladere, end det var lige før!!

Jeg føler og får glæden – ved ganske enkelt at give den

Personen ved kassen sidder ved det bånd, der kører alle de kendte og trivielle varer forbi hende. På den anden side af båndet kører en række trivielle kunder forbi. Siger måske “På beløbet” eller “Tak” eller slet ikke noget til det automatiske “Ha en god dag!” Men øjnene og tankerne og opmærksomheden er et ganske andet sted!
Prøv nu en gang at fange kassedamen/-mandens øjne, sig “Hej”, smil, sig “Tak skal du ha – og i lige måde til dig”!
Jamen der sker noget!
Personen bag kassen smiler, bliver opmærksom – om han/hun også føler glæden, som jeg gør, ved jeg ikke? Jeg kan håbe!
Men jeg ved, at jeg føler og får glæden – ved ganske enkelt at give den!!!

Det samme kan gøres så mange steder i så mange situationer.

Jeg mindes engang for mange år siden, jeg var sammen med en dejlig norsk dame til en nordisk konference.
Hun fortalte, at hun ofte kørte meget lange strækninger i tog hjemme i Norge, og at folk i en kupé ofte kunne sidde og stirre tomt ud i luften i timevis uden at ville eller turde tage kontakt til de andre i kupeen.
Hun havde så vænnet sig til at tage en pose med balloner frem af taske og så ganske enkelt gå i gang med at puste dem op og  slippe dem ud i kupeen!!
Det gav altid “pote”!
Den anden erfaring, hun delte, handlede om en ung mand, der sad og ekspederede i hendes lokale postkontor. Han så altid så trist og afvisende ud.
Så en dag, da hun endelig kom frem i køen, og det var hendes tur til at stå ansigt til ansigt med den “afvisende” unge mand, strakte hun sin hånd ind over skranken, strøg ham over håret og sagde: “Hvor har du et flot hår!”
Hun fortalte, at siden den dag smilede han altid, når hun kom på postkontoret!!

En person, jeg møder på gaden, kan måske ligesom jeg ikke finde ud af, om vi skal tage den højre eller venstre om!
Smil og det kommer tilbage. Med glæden!

Du skal glæde din næste som dig selv

Jeg har det privilegium, at jeg jævnligt sammen med en anden får lov til at komme ud og spille og synge ældre viser og sange, ofte på plejehjem og ofte for demente.
Vi har ikke noget elektronisk udstyr, og jeg går rundt og spiller/synger direkte til beboerne. Jeg oplever jævnligt, at dybt demente begynder at synge med – enten med mund og stemme – eller med øjnene.
Vi oplever, personalet oplever, at beboerne får en glædelig oplevelse! Måske er den glemt en time efter, at vi har været der – ligesom jeg måske har glemt min oplevelse med kassepigen – men her og nu, mens oplevelsen og glæden er der – så er lyset og livet der!! For dem og for mig!!
Jeg kan huske adskillige varme og sjove oplevelser fra optrædener i årenes løb, men selve øjeblikket og glædens “nu”, det er der tilbage, hvor det skete!!!

Når der kommer en ny til AA-mødet, nervøs, usikker og med paraderne oppe.
Hvis jeg går den person i møde med et smil – og hvis jeg kan mærke, det går an – så også med et knus. Bring smilet, glæden, trygheden ind i den persons liv!!
I moderne markeds sprog hedder det vist “Win-Win”?

OG – i virkeligheden giver jeg jo bare af det, som jeg føler så rigeligt af i dag!
Glæden!
Glæden ved livet, glæden over min ædruelighed, glæden over fællesskabet med andre ædru alkoholikere, glæden over at jeg i dag kan være ansvarlig, jeg har så meget af glæden, som Klods Hans havde af pludder fra grøften, så meget at han og jeg kan spilde af det!!!

Jeg har min egen udgave af det etiske bud fra det nye testamente, det lyder:
Du skal glæde din næste som dig selv!
Jeg skal glæde min næste – som jeg skal glæde mig selv!
De to dele hænger sammen!

 

./John

1 kommentar

  1. Bente siger:
    Friday, October 30, 2015 at 7:24pm

    Dejlig positiv læsning. ha en dejlig weekend.

    Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *