Alkoholafvænning gennem 25 år

Publiceret den 22/12/14 0 Kommentarer

Tjele Langsødal i morgendisenSnart skriver vi 2015 – året, hvor Behandlingscenter Tjele kan fejre sit 25 års jubilæum.

Kort før jul 1990 etablerede Jan Meincke Behandlingscenter Tjele i Nr. Vinge – et center, der skulle varetage behandling af alkoholisme og medicinmisbrug. I dag næste 25 år senere er Behandlingscenter Tjele i den grad kicking and alive.

Fra at være et lille center blandt mange andre, er Tjele i dag landsdækkende og Danmarks største center for behandling af afhængighed.

Alkoholafvænnning – Tjele-ånden i behandlingen

I 2004 rykkede centret over Storebælt, hvor Orelund nær Holbæk blev det sjællandske kraftcenter for alkoholafvænning som døgnbehandling. Også på Orelund behandles alkoholisme som en sygdom efter principperne i 12-trins programmet, bedre kendt som Minnesotamodellen. På Behandlingscenter Tjele tales der af og til om begrebet “Tjele-ånden” som noget, der karakteriserer Tjeles afdelinger og noget, der skal værnes om. Denne ånd er et af de store og vigtige fællestræk ved Behandlingscenter Tjele.

I det netop udkomne jubilæumsskrift er Tjele-ånden forsøgt beskrevet af en mangeårig behandler:

“Det, der for mig at se kendetegner Tjele-ånden er den arv, der er taget med fra Tjeles første tider, hvor det grundlæggende var alles begejstring for at give det nye liv, som vi havde fået, videre. Det karakteristiske var, at vi sjældent så det som en option at give op over for mennesker, der havde det særligt svært. Vi har undgået fordømmelse og dyrket rummelighed i stedet. Det øgede vores kreativitet. Der findes et godt behandlingsbegreb, der hed ”hård kærlighed”. På Tjele vægter  vi kærlighed.
Vi har aldrig vægtet ”behandlingsteknik” eller struktur som det vigtigste. Vi har troet på vores fælles erfaringer og muligheden for at formidle budskabet personligt og autentisk. Vi har troet på det levende program, og vi har bevaret taknemmeligheden over at være en del af en så vigtig mission: at hjælpe andre alkoholikere med at opnå ædruelighed.
Det er et fundament og en gave kunne at bevare begejstringen, ydmygheden og understrege vi-synsvinklen. Samtidig har vi altid været bevidste om, at vi kun var eksperter på – og derfor fokuserede på – afhængighed. Vi er meget optaget af, at vi behandler hinanden med værdighed og respekt. Selv om vores faglige professionalisme har givet os mere viden om alkoholisme og afhængighed, har den ikke udstyret os med bedreviden. Vi møder derfor altid dem, der er i behandling, med fordomsfrihed og indføling, og vi glædes over den menneskelige mangfoldighed og udvikling, der foregår her i Tjele-regi.
En hel del af personalet har været på Tjele i mange år, og efterhånden som nye, gode kræfter er kommet til, har de levet sig ind i den ånd, der følger stedet og ikke personer.
Personligt var mit møde med min behandling ikke kun alt det stof, vi snakkede om, men et stort ønske om at få det som dem, der var ædru behandlere på stedet. Nysgerrigheden, begejstringen, roen og håbet.”

Denne arv blev der øst ud af til Orelund i den første tid via personale fra det jyske, og snart blev den også en del af Orelund, som siden er videreført på fornem vis.

Da Langsødal i 2006 blev hovedsæde for alkoholafvænning Tjele  fulgte arven også med i form af den historie, personalet bar med sig fra Nr. Vinge, hvor det hele startede.

 

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *