Mindfulness meditation – kursus på Behandlingscenter Tjele

Publiceret den 21/11/14 0 Kommentarer

SkyggespilMit udbytte af meditationskursus

Meditation er i dag en del af den daglige løsning, jeg lever i. For mig er meditationen blevet et værktøj, som gør det muligt for mig at mærke og forholde mig aktivt til mig selv. Meditationen er ikke bare et velfortjent pusterum for hverdagens ræs, men er derimod min løftestang for glæde og fred. Meditationen er en så ny del af mit liv, at jeg stadigt tydeligt kan huske og mærke en før-og-efter effekt af den.

Jeg led mit totale nederlag til alkohol den 14. januar 2014, hvor jeg for første gang i mange år bad om hjælp og kom i behandling. Turen op ad stentrappen ved Orelund var så tung, at jeg i et godt stykke tid gjorde alt, hvad jeg kunne for at glemme den. Udsigten fra trappen var trøsteløs. Jeg var knækket, og fremtiden var udsigtsløs. Alt håb var slukket.

I dag ser jeg anderledes på denne dag og lortelivet generelt. I dag er min fortid min vigtigste ressource, da jeg takket være Orelund, AA-programmet og meditationen er dødeligt bevidst om, hvad jeg ikke vil tilbage til. Inden i mit hoved ser udsigten fra Orelunds trappe stadig ud, som det tog sig ud den regnvåde januar-dag, men den kæmpeforskel er, at jeg har fået nogle værktøjer til at gøre mig fri af mit gamle liv.

Ret hurtigt stiftede jeg bekendtskab med guidet meditation på Orelund, og jeg kunne fra begyndelsen mærke, at det ikke kun gjorde mig godt i nuet, men at det også havde en fremadrettet effekt. Meditationen på Orelund kom op i et andet gear, da Dorte Falch begyndte som behandler. Det var mit held, at jeg fik mulighed for at deltage i Dortes meditationer den sidste del af den primære behandling. Heldigvis fik vi alle mulighed for at nyde mere af Dortes meditationer i efterbehandlingen.

Vendepunktet for mig var en dag i efterbehandlingen, hvor hele eftermiddagen var dedikeret til meditation. Effekten af meditationen kunne mærkes umiddelbart. Det havde rørt mig, og efterfølgende følte jeg ro og en glæde. Ikke en lalleglad glæde, men stabil glæde. Og så var jeg meget træt. Tror ikke, at jeg sagde ret meget i turen hjem fra Orelund. Meditationen havde ramt mig og den kunne noget, som jeg gerne ville have mere af.

Derfor var der ingen tvivl hos mig om, at jeg gerne ville have mere, og det var derfor en stor glæde, da Dorte Falch valgte at tilbyde Mindfulness meditation som kursus i Tjele-regi.

Kurset lå i begyndelsen af september, og det passede næsten som skræddersyet i forhold til mit nye ædru liv. Noget af det mest dyrbare, som jeg havde fået med fra Orelund, var vejen til AA-programmet og trinene. I slutningen af august var jeg lige begyndt at tage hul på 9. trin. For at sige det lige var jeg skræmt ved tanken om at skulle stå ved min fortid og sige til en række mennesker, at en væsentlig del af helbredelsen var en moralsk selvransagelse, hvor jeg havde gået min fortid igennem og erkendt min adfærd over for andre mennesker.

Her viste meditation, som Dorte Falch præsenterede det for os, sig som et afgørende værktøj for mig i denne proces. Der er selvfølgelig mange faktorer, som spiller ind, når man skal lave 9. trin. Grundig forberedelse er vigtig, og jeg har selv et lille kort med, hvor der står, hvad jeg skal sige for at nagle mig til min fortids gerninger. Men lige så vigtigt for mig var meditationen inden 9. trinsmødet. Det har givet mig den nødvendige ro til at få sagt det, som skal siges og lytte til det, der bliver sagt.

På kurset bliver man introduceret til en række forskellige meditationer, men overordnet var mit store udbytte af dette kursus, at jeg fik et værktøj til at åbne op for de følelser, som jeg ellers gerne gør alt for at glemme. Vi taler her om følelser som frygt, angsten for ikke at være god nok, afsavn, vrede og sorg. Her er den guidede meditation, som Dorte har udviklet, i mine øjne intet mindre fantastisk, fordi hun viser vej til at mærke disse følelser og giver mig de nødvendige instruktioner, som skal til, for at jeg tør forholde mig til disse følelser. Takket være meditationen kan jeg aktivt forholde mig til dem og være i dem, men Dorte viser også til et højere niveau. Og dette udbytte viste sig ikke umiddelbart, men er kommet hen ad vejen, idet jeg takket være meditationen i dag er i stand til at magte tidligere og aktuelle følelser med ubetinget kærlighed.

Jeg er sikker på, at meditationen har medvirket aktivt til, at mine 9. trinsmøder indtil nu har været udbytterige og givende oplevelser. Efter hvert 9. trinsmøde har jeg taget hjem og har sat mig til rette og mediteret igen for derefter at læse AA-løfterne højt for mig selv. Det er helt særlig oplevelse at kunne mærke sig selv i nuet og på samme tid få ro i forhold til en del af min fortid. Meditationen hjælper mig til at forvalte min fortid på en måde, som giver mig troen på, at det bedste venter i fremtiden.

For mig, som ikke er vant til at forholde mig til åndelig udvikling, var det afgørende, at Dorte havde en meget praktisk og inkluderende tilgang til meditationen. Basalt set, var det vigtigt for mig at få at vide, at man ikke kunne gøre noget forkert. Som kursist følte jeg mig inkluderet fra begyndelsen og ikke overvældet af kompleksitet fra begyndelsen, hvilket gjorde det muligt bare at lade sig suge med. Det var i sandhed en unik oplevelse. Der var en rigtig god variation mellem de forskellige meditationer, og særligt skal fremhæves udendørs meditationerne i forbindelse med stilheden. De var noget helt særligt.

Jeg havde selv en helt speciel oplevelse i forbindelse med sø-meditationen, og for mig var det et eksempel på, at man ikke rigtig kan gøre noget forkert. Der skete et eller andet med mit billede af en sø, det lykkedes aldrig helt rigtigt. Og det gik helt galt, da Dorte Falch pludselig sagde, at der var bølger på søen. Ved ikke helt, hvad der skete efterfølgende, men jeg tror, jeg lod Dorte være Dorte, kunne stadig høre hende fjernt. Pludselig føltes det som et ”klick” i regionen lige under brystbenet. Det føltes lidt som at lægge gulvbrædder, og ”klicket” kommer, når man lægger det sidste bræt i gulv. Ved ikke, hvad der skete og ved det stadig ikke, men det føltes enormt dejligt.

For mig var meditationskurset ikke bare endnu et kursus, men mere en interaktiv vejvisning ud i meditationen. Den direkte og ukomplicerede tilgang til meditationen har gjort det muligt for mig at plukke nogle lavthængende frugter i en have, som jeg ellers anså for svært tilgængelig. At kunne få denne genvej til at kunne praktisere 11. trin på daglig basis er på alle måder berigende.

Selve kurset i mindfulness meditation blev afholdt på Tjeles kursuscenter, Tågelund, ved Egtved, og det er et skønt område, hvilket vi som kursister fik mulighed for at nyde på en helt særlig måde i forbindelse med udendørs meditationerne. Rammerne er perfekte og Dorte brænder som instruktør med sin dedikation og passion igennem hele vejen. Som kursist kan man ikke andet end at lade sig rive med fra start til slut. Og man får så meget med hjem fra det kursus, at det ikke kan anbefales varmt nok.

 

./Steen

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *