Tørlagt er ikke godt nok! – Det gode liv efter alkoholmisbrug

Publiceret den 12/09/14 2 Kommentarer

GravlevAfholdenhed er en forudsætning for en god og velfungerende hverdag for os, der er ramt af den ene eller anden ødelæggende afhængighed. Vores ambitioner bør dog række videre end ”blot” at leve et liv i afholdenhed. Vi skal gribe chancen og tage imod et ”nyt” liv med åbne arme.

Jeg vil i denne og en række blogs henover efteråret give nogle bud på, hvordan man kan bryde mønstre og få fokus på ingredienser, der kan inspirere til bedre livskvalitet. Målsætningen er at skabe debat og eftertænksomhed – og gerne skabe plads til, at vi afhængige kan dele erfaringer og lade os inspirere af hinanden.

– Jeg vil være ordentlig! – Sådan lød det fra ”Psyk Erik”, der var blandt de såkaldt voksne, da jeg for snart fem år siden var i behandling på Behandlingscenter Tjele for mit alkoholmisbrug. Sætningen var en af de sætninger, der plottede sig ind i mit sind som et nyttigt guldkorn. Nyttigt, da ambitionen om at være ordentlig ligesom var stregen hen over alt det lort, jeg havde lavet i min aktive periode som alkoholiker. Alle de mange svigt, løgne, forsømmelser og al den selvdestruktive adfærd, som er en del af sygdommen. Ambitionen om at være ordentlig var italesættelsen af den rejse, jeg påbegyndte, da jeg erkendte min magtesløshed over for alkohol og min deraf afledte beslutning om at leve et ædru liv.

En rejse hvor min umiddelbare mission var et liv som tørlagt, men missionen udviklede sig efterhånden, baseret på erfaringer hen af vejen, til i højere grad at inkludere personlig udvikling og nedbrydning af negative mønstre tilegnet igennem et langt liv som afhængig.

Havde jeg været bedre til at lytte til, hvad erfaringen tilsiger, så havde jeg erfaret værdien af personlig udvikling noget før, og havde ganske givet undgået nogle personlige udfordringer, som jeg godt kunne have levet foruden.  Heldigvis er viljen til at lære af livet større end skammen over de nederlag, som livet kan byde på. Jeg tror på, at der er en årsag til, at vi møder de mennesker, som vi møder gennem livet – Vores opgave er så at tage ved lære af både erfaringer og bekendtskaber, uanset hvilken karakter de end måtte have.

Jeg så en film fornylig med titlen ”Thanks for Sharing” hvor en erfaren afholdende sexafhængig blev spurgt om følelser. I hans svar sammenlignede han følelser med et mindreårigt barn.”- Man lader ikke en mindreårig styre bilen, men man propper heller ikke en mindreårig i bagagerummet…”.

Sindsro og balance er mine nye drugs. For at opretholde balancen skal følelserne under kontrol, og de redskaber, der modvirker kontroltabene, skal kontinuerligt plejes og udvikles. Det er netop der, den personlige udvikling for alvor bliver spændende og relevant – ikke bare for afhængige, da jeg tror at langt de fleste mennesker, misbrug eller ej, til en vis grænse er fucked up med personlige issues, som i forskellig grad træder frem i forskellige situationer. Sådan er det jo at være menneske på godt og ondt…

Med budskabet om at følelserne ikke skal styre vores liv, men heller ikke gemmes væk, vil jeg slutte for denne gang, og det med en opfordring til dig om at dele dine erfaringer med aktiviteter til at skabe positiv livskvalitet i din hverdag med os andre, enten som kommentar her eller på mail til mig – pejo@tjele.com

P.S.: Som et synligt bevis på at vi hos Behandlingscenter Tjele er optaget af, at så mange som muligt får fornøjelsen af et langt og rigt ædru liv, så vil vi intensivere vores fokus på livskvalitet efter behandlingen er afsluttet. Dette vil bl.a. ske via en række kurser som vi vil tilbyde i løbet af de kommende måneder.

 

Per Ørum, Behandlingscenter Tjele – September 2014

2 kommentarer

 1. Tina Davidsen siger:
  Thursday, October 2, 2014 at 8:12pm

  Kære Per
  Jeg er gift med Søren som har været alkoholmisbruger i mange år. Vi modtager behandling fra vores nabokommune og det er antabus til Søren og samtaler til os begge, mest ham.
  Det er svært, for det er jo en sygdom. Det kan jeg se især ved læsningen af jeres hjemmeside. Har I netværk til pårørende? Og jeres efterbehandling, hvad går den id på?
  Søren har været ædru i knap fire måneder men er nu begyndt på alkoholfrie øl. Det har jeg meget svært ved at håndtere og vores to drenge er også skræmte ved det.
  Kærlige kede af det hilsner fra Tina, kone til en alkoholafhængig som arbejder på at komme fri af det

  Skriv svar

 2. Claus siger:
  Tuesday, November 18, 2014 at 2:39pm

  Kære Tina

  Jeg er netop på vej til et tilbagefaldsophold, har gennem mange år dels været på antabus, behandling offentligt, 5 ugers behandling på tjele – efterfølgende 5 mdr de bedste gennem de seneste 20 år – alligevel faldt jeg Tilbage – grundet overmådighed. Det er tilsyneladende enten/eller, hvilket jeg først efter at have mistet nu alt, fandt ud af.

  At drikke alkoholfri øl/vin tror jeg ikke på , hverken på kort eller langt sigt er holdbar retning (erfaring)- jeg tror ganske enkelt ikke på han er færdig med at drikke -.

  Såfremt i økonomisk har mulighed , kan jeg kun anbefale en længere varende “isoleret ” behandling, men din mand skal være bevidst og parat ( det var jeg desværre ikke tidligere ). Vigtigt er at han isåfald ved, at han vender tilbage til en familie, men hvor i også bør vide at i får en “anden” mand tilbage.

  Kærlig hilsen claus

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *