Den allerbedste rus!

Publiceret den 18/02/14 4 Kommentarer

LangsødalMon ikke enhver, som har været på Tjele, kan genkalde sig de følelser, man havde på den sidste dag i behandlingen? Det kan jeg i hvert fald, og ganske tydeligt, også selv om det er 5½ år siden.

Det var den første dag i mit liv, efter over 30 års misbrug af alkohol og piller, hvor jeg følte mig fuldkommen gennemsigtig, man kunne se tværs igennem mig, helt uden at støde på mørke steder forpestet af fortielser, løgne, bedrag, selvhad, afsky, afmagt, manipulation…fortsæt selv listen…der var ryddet op, ryddet ud, skåret bort, vendt op og ned, jeg var lettet, jeg var fri, jeg var ÆDRU.

Jeg husker, at jeg stod foran spejlet på mit værelse på Langsødal, det værelse hvor så mange tårer var grædt, så mange tunge tanker tænkt, så mange smøger røget, og så megen kaffe drukket….og jeg så mig selv direkte i øjnene og spurgte: ”Hvad så, lille du, har du så taget røven på borgermusikken endnu engang – eller hva’?”. Lige dér, lige i dét øjeblik, kunne jeg bruge det helt nye ord, jeg havde lært, nemlig ordet ærlighed, og sige, 100% ærligt..”NEJ, det har jeg ikke, jeg er ÆDRU”. Og det var SANDT, og det ER sandt.

På den efterfølgende solotur rundt om Langsødal, følte jeg, at jeg svævede – og som den sidste i rækken af ”udklappere” stod min lige så ædru mand – det var sq lige før, at der gik Morten Korch i den, men det var nu heldigvis Bill W., som styrede min skude – og det har han gjort lige siden.

Se det var jo en dejlig historie. Grunden til, at jeg har kaldt indlægget her for ”Den allerbedste rus”, er, at de følelser af befrielse, lettelse, livsmod og ædru eufori (pink sky syndrome), jeg havde den dag, dem vil jeg gerne ha’ igen – og igen! Jeg er blevet dybt afhængig af de følelser/den rus/den vej – MEN, jeg har ikke oplevet dem så fuldkomment siden, til tider er de helt væk, til tider grumses billedet til, til tider er der kun tåge – MEN, jeg ved så hvad jeg skal gøre (og IKKE gøre), for det fik jeg lært i de 5 uger jeg var på Tjele, jeg begyndte for alvor at lære den dag, hvor jeg opgav kampen, opgav alle mine ”gode” argumenter og slap intellektualiseringen af det faktum, at jeg er, og vil altid være, alkoholiker.

Det er sagt, at (husker desværre ikke af hvem) ”Man skal ikke bekæmpe sorgen, men erobre glæden”, det omskriver jeg til ”Jeg kan ikke bekæmpe min alkoholisme, men erobre min ædruelighed”, og det var bl.a. det, jeg lærte og fik redskaberne til i behandlingen – og det er stadig det, det hele handler om for mig.

Jeg VED, at hvis jeg gør de rigtige ting, følger programmet, får sagt til og fra på en ordentlig måde og i det hele taget ER ordentlig – ja, så tripper jeg straks ind på den gode sti igen, den sti, som fører rundt om Langsødal og videre ud i verden, med oprejst pande og på lette ben – de ben, som kan være ret så tunge at danse med, så snart min gamle adfærd sniger sig ind som en tyv om natten og får lov til at være dansepartner.

I de næste 24 timer har jeg valgt at gå ædru ud i livet, mine ben føles, tja, måske ikke ligefrem som fjer, men i hvert fald villige til atter at søge ind på vejen mod den allerbedste rus…..Tak for hjælpen, Tjele!

./Karen

4 kommentarer

 1. Johannes Abrahamsen siger:
  Friday, February 21, 2014 at 8:40am

  Godt skrevet Karen, er der næsten selv i rækken af beboer der klapper dig ud.
  Et lille varmt klap og tillykke her fra

  Skriv svar

 2. Jens Møller Nielsen siger:
  Friday, February 21, 2014 at 12:40pm

  Tak for indlægget, – og ja, lige præcis var det den følelse, der også erobrede mig….. Tak

  Skriv svar

 3. Kurt Jensen siger:
  Monday, February 24, 2014 at 2:24pm

  Kære Karen !

  Dit indlæg berører mig dybt – d. 21 marts 14 er det 20 år siden jeg gik / “blev hældt” i behandling på Tjele . Du skriver i dit indlæg :” mange tunge tanker tænkt ” – og det er lige præcis den sætning der får mig til tasterne , af en eller anden grund , kan jeg i detaljer huske , hvad jeg tænkte om hvem , og hvornår. Det er jo skræmmende at det bliver ved med at “hænge” ved så mange år efter – men det minder mig om , hvordan det stod til med mig , og jeg har brug for et skræmmebillede en gang imellem .Men glæden ved at være ædru er ikke til at tage fejl af , hverken for mig selv eller andre . Det er et godt liv at leve , uanset !
  Varme hilsner – Kurt

  Skriv svar

 4. Kirsten Vibeke Kesby Ingvorsen siger:
  Tuesday, July 15, 2014 at 10:26am

  Jeg kan virkelig godt lide den “rus” også. Og er så glad for at du stadig kan hensætte dig til den dag♡. Jeg har kun 208 dage. Men håber – så de næste 24 timer♡

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *