At “hygge” sig ihjel. Tanker om afhængighed

Publiceret den 05/02/14 0 Kommentarer

valmuer_1Da jeg om få dage skal lave et indlæg om coaching for medarbejderne ved en alkoholbehandling, tænker jeg en del over afhængighed contra forbrug. Vi har alle nogle afhængigheder som chokolade, når man føler sig lidt trist, Facebook-kiggeri, når man keder sig lidt, lidt for meget rødvin når man føler sig stresset, eller afhængighed af andre mennesker, sex, opmærksomhed, motion, læsning, bevægelse, morskab, sukker, underholdning shopping, spil etc. you name it!

Hvornår er det bare noget man bare gør, noget der beriger ens liv, og hvornår bliver det til en ødelæggende en afhængighed? Grænsen er hårfin.

Følgende gode og enkle definition på, om man er afhængig rører mig: Hvis nogen bliver kede af det, når vi gør det, har vi nok et problem.

Bliver du ked af noget, nogen gør ?

Det kan være de pårørende, der lider, når man bliver fjern af alkohol, spil eller arbejde, det kan osse være en selv, fordi man nu igen valgte f.eks at arbejde eller drikke eller spille computerspil i stedet for at prioritere venner og familie og det sociale

På et tidspunkt har man overskredet en usynlig grænse, og man opdager det sjældent selv. Et af de første sikre tegn er benægtelsen. Man lyver for sig selv og andre.

Afhængighed i sin værste udgave, er en sygdom/en tilstand, som man kan dø af, og som man ofte er disponeret for at lide af. Afhængighed er en forfærdelig lidelse både for den afhængige og hans omgivelser, især de nære relationer.

En artikel i Information, beskriver, hvordan børn, der er vokset op i hjem med alkoholisme, har samme symptomer som mennesker, der har været igennem krigsrædsler.

Afhængighed er både en fysisk, psykisk, social og åndelig lidelse. Er man først blevet afhængig, har man brug for professionel hjælp, men rejsen til den rigtige hjælp er ofte en lang og smertefuld proces, fordi den afhængige er bange for at leve uden sin afhængighed, selvom afhængigheden truer ham på livet.

Som pårørende er det altid en ligeså smertefuld rejse. De pårørende svinger følelsesmæssigt op og ned som bølger på et hav, nu går det opad, nu går det nedad…det er det, der hedder medafhængighed eller co-alkoholisme. Man lever livet på den afhængiges præmisser ikke på sine egne, og livet i sig selv er lidelse.

I et land som Danmark elsker vi jo at hygge os, men nogle mennesker ender med at “hygge” sig ihjel. Netop på grund af denne hygge, er Danmark et land fuld af benægtelse, for vi er så bange for, at alt ikke bare er hyggeligt. Men det er sgu’ ikke hyggeligt, at mennesker drikker sig ihjel, eller spiller familiens penge op, eller bliver syge af arbejdsafhængighed.

Ofte ser vi stiltiende til, for vi lever jo i et frit land, hvor alle kan gøre, hvad de vil.

Fakta er: At når hyggen er blevet til afhængighed, så er friheden allerede gået af fløjten.

Heldigvis er der rigtig meget hjælp at hente, når man først har indrømmet, at man har brug for den, selv om vi i Danmark er lidt af et u-land på området for afhængighed.

Har du en afhængighed, der har taget overhånd?

Bliver du ked af det når en drikker, spiller, arbejder, shopper,dater…(udfyld selv) for meget?

Dorte Have
www.city-coach

Dorte Have holder kursus for Behandlingscenter Tjele i maj om at finde frem til sit mål.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *