Dobbeltmoral – Tanker om afhængighed ved årets afslutning

Publiceret den 30/12/13 1 Kommentar

Alkohol skade unges indlæringTobaksreklamer er forbudte i Danmark.

Det er alkohol- og spillereklamer ikke.

Hvor er logikken ?

Alle tre dele udvikler afhængighed. Sundhedsministeriet bevilger penge til gratis ludomanibehandling, bl.a. i Tjele-regi, mens Danske Spil og andre spiludbydere rask væk reklamerer for både det ene og andet spil. ”Og sådan 100 kroner kan vare en hel aften,” er der vist nok en ”fængselsbetjent”, der udtaler i den ene reklame. Samtidig siger han, at han spiller, mens han ryger en masse smøger. Er det så lovligt ???

For nylig var skuespilleren Ole Thestrup med i udsendelsen ”Her er dit liv” på DR. Det var en fremragende udsendelse og en god reklame for Minnesotamodellen. Thestrup blev kendt af alle, der kan huske så langt tilbage, da han i 1988 tvang en flyver til USA til en ekstra landing, fordi han havde røget en cigaret på toilettet og var ”kommet” til at hælde øl på kaptajnen. Der skulle gå 10 år mere, inden Thestrup indså, at han skulle gøre noget ved sit problem. Men nu har han så været ædru i 15 år og hjulpet mange andre afhængige. Nogle tonede frem på tv-skærmen og udtrykte deres taknemmelighed. Godt 12-trins-arbejde.

Jeg kommer i samme forbindelse til at tænke på, at hvis nu udsendelsen var blevet sendt på TV2 eller andre reklamefinansierede kanaler – kunne I så ikke lige have set, at Tuborgs juleølreklame var kommet tonende hen over skærmen enten før eller efter udsendelsen?

Jeg er ikke kun ædru alkoholiker. Jeg har også en fortid som ludoman. Heldigvis fik jeg selv stoppet ludomanien for mange år siden, mens jeg ikke havde haft en ærlig chance for at blive ædru uden min behandling på Tjele, som jeg er dybt taknemmelig for. Jeg glæder mig på daglig plan over at kunne sige, at jeg også tager de næste 24 timer som ædru.

Det ædru liv giver så mange glæder. Livskvalitet når det er bedst. Det kunne jeg godt tænke mig, at mange andre også fik mulighed for at opleve. Men det kræver oplysning, oplysning og oplysning. Og gerne i stedet for – eller samtidig med – et forbud mod de førnævnte reklamer.

Kærlig hilsen og godt nytår Søren, nattevagt, Langsødal

1 kommentar

 1. Søren omø carlsen. siger:
  Sunday, March 23, 2014 at 3:27pm

  Kære søren.
  Lad os forbyde al reklame,der kan fremme afhængig. Det vil nok være et tiltag, der virkelig rykkede ved, det centrale i problemet.
  Mad, sex, alkohol, dope, spil, internet, indkøb, ja listen er udtømmelig, over hvad der er afhængigheds skadende, for os stakkels mennesker.

  Det er jo det, der holder behandlings industrien i gang, hver gang vi ser en negativ adfærd har vi løsningen, de 12 trin, ikke som et tilbud, i grupper der er styret af rådgivere, der selv har prøvet det, så nu har de svaret på alt.

  Nej, kære søren, lad os holde os til virkeligheden, der vil være drankere, narkomaner, sex, ludomaner og spise forstyrrelse , hvad du så en forbyder.
  Det er lidt foruroligende at du arbejder på et behandlings center, uden at det står dig, klokke klart , at problemet er i dig. Og kun ved den erkendelse, kan der komme en løsning.

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *