At falde bevidst i staver – Mindfulness meditation

Publiceret den 08/10/13 2 Kommentarer

Efter nogle års ædruelighed begyndte jeg at mærke villighed til at søge meditationen, som vores program i 11. trin anbefaler:

”Vi søgte gennem bøn og meditation at forbedre vores bevidste kontakt med Gud, sådan som vi opfattede Ham, idet vi bad om at få at vide, hvad der var Hans mening med os, og om styrke til at udføre den”.

Jeg tænker ofte på, hvor genialt det er, at Bill W. og Bob har været bevidste om, at sådan en urolig, rastløs, frygtsom, impulsiv sjæl som jeg ( læs: mange af os alkoholikere i helbredelse) lige præcis  må sætte noget andet i stedet, og at vi har særligt behov for denne redskabskasse!

Vi er nødt til at finde en ny vej uden kemisk påvirkning for at opnå den indre ro og balance. Det var jo netop i mangel af denne, at jeg tyede til flasken. Her fandt jeg ad kemisk vej en måde at få ro på øverste etage for alt mit tankemylder, frygt for fremtid, uro og lave selvværd og en måde at falde i søvn på … dog kun for en stund! For efterfølgende var det hele sådan set bare blevet forværret, og den onde cirkel startede forfra. Jeg drak for at falde til ro og føle mig normal – for igen at dulme mine abstinenser og uro og føle mig normal… Og sådan fortsatte det.

Jeg har været så heldig med hjælp fra andre inspirerende ædru alkoholikere (herunder Tjele) at tage programmet til mig fra starten. Jeg var klar over, at jeg måtte udvise villighed til at gøre det, der blev mig foreslået for at komme ud af min såvel fysiske som psykiske afhængighed.

Jeg har derfor også taget alle disse 12 foreslåede trin alvorligt. Men jeg havde i en lang årrække vanskeligt ved netop 11. trin. Ikke omkring “bøn” men omkring “meditation”.

Jeg vidste ganske enkelt ikke, hvordan man gjorde.

I en periode lyttede jeg meget til fuglelyde og brusende verdenshave og forsøgte at finde diverse velegnede anti-stress/relax CD´ere -(i øvrigt et kæmpe marked ). Og i selskab med disse har jeg brugt mange timer og hørt mange forskellige fugle og lyde af bølger. Bevares, det var skønt og gav mig en pause. Når dette er sagt, gav det mig på ingen måde den dybde, jeg søgte, og som jeg ikke havde nogen metode til at opnå.

Mindfulness og meditation – et vendepunkt for mig

Min åbenbaring kom, da jeg  for knapt 2 år siden stiftede bekendtskab med Mindfulness meditation. Min lykke var, at jeg gennem mit arbejde fik tilbud om en uddannelse som Mindfulness-instruktør ift. Misbrugsbehandling. Dette er et Mindfulness-baseret program ift. tilbagefaldsforebyggelse, kaldet MBRP.

Under denne skulle jeg lære at meditere (intensivt), og det var en hel ny verden, der åbnede sig for mig, og den er siden er det blevet en fuldstændig integreret praksis i min hverdag.

Mindfulness betyder i korthed: At være opmærksom på en bestemt måde:

 •  Med forsæt
 •  I det nuværende øjeblik
 •  Ikke-vurderende

Og hvad er det så for verden, der har åbnet sig, og hvilken hverdag er det, der føles så markant anderledes for mig?

I korthed har jeg fået en meget betydelig større indre ro og balance. Min daglige meditationspraksis hjælper mig til at holde mig på sporet og være meget mere til stede i nuet.

Folk, der kender mig godt, kan finde på at sige ”Ha! Du mediterer!”. De har kendt til min uro og frygt og impulsstyring førhen. Til dem må jeg svare: ”Ja, netop jeg, for jeg er nødt til at tilegne mig opøvelse af ro, da denne ikke bare ligger naturligt for mig i min personlighed”

Jeg kan set i bakspejlet godt ærgre mig over, at jeg ikke fandt denne skønne tilgang tidligere i min ædruelighed, men som vi alle ved, er dette spildte kræfter.

I stedet vil jeg glædes over, at jeg nu har lært ”at falde bevidst og med opmærksomhed i staver” og ovenikøbet fundet den store glæde gennem mine kurser at lære folk fra 12. trins fællesskaberne (ædru alkoholikere, “Voksne børn” og pårørende)  om Mindfulness såvel privat som gennem weekendkurser for Behandlingscenter Tjele.

Måske skal vi meditere sammen en dag !

 

./ Dorte Falch

Næste weekendkursus i Mindfulness meditation “Stilhed og fordybelse” bliver den 14. – 16. marts 2014.

2 kommentarer

 1. Pernille Heidemann siger:
  Friday, October 11, 2013 at 12:18pm

  Hvor er det en fin og forståelig tekst både overordnet vedr. Mindfulness meditation, som jeg selv dyrker, og samtidig med Dortes personlige oplevelser og erfaringer som ændru alkoholiker. Jeg er selv ædru alkoholiker (kom hjem fra Tjele Orelund den 6. marts i år) og har været til privat Mindfulness meditations weekend med Dorte og andre ædru alkoholikere og pårørende. Det var en fantastisk weekend, hvor også 5 timers stilhed indgik. Jeg lærte meget mere om meditation, end jeg vidste i forvejen, og også meget mere om mig selv. Ro, balance og styrke. Dorte er en meget dygtig, erfaren, “smittelysten”, rolig og engangeret instruktør, som jeg varmt kan anbefale. Jeg skal med igen til april og glæder mig. Meditation er i dag en del af min nye livsstil og ædru liv. Mange venlige hilsener Pernille

  Skriv svar

 2. Johannes Abrahamsen siger:
  Friday, October 11, 2013 at 4:47pm

  Hej Dorte

  Dejlig læsning.
  Din sammenligning med at opnå den indre ro, først gennem alkohol og siden gennem bøn / meditationm den havde jeg ikke selv fanget, men jov det giver meget mening, så tak for den oplysning.
  Læser en del selv om disse emner, er bla i gang med Levende visdom og Klassisk Mindfulness.
  Tak for dine ord, igen var der noget jeg kunne bruge fra en tidligere misbruger.

  Mvh
  Johannes

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *