En ædru rejse

Publiceret den 05/09/13 0 Kommentarer

Jeg tog fra Behandlingscenter Tjele efter endt behandling. Noget gik op for mig, før jeg kom i behandling, noget gik op for mig, mens jeg var i behandling, og noget gik op for mig efter endt behandling på Behandlingscenter Tjele. Det er nogle refleksioner over dette, denne blog skal handle om.

Familien var væk, arbejdet var røget, det samme var mit kørekort. Kontoen var i minus. Jeg var ved at være en moden frugt. Bunden var i sigte. Hver gang jeg begyndte at drikke, så endte det på samme måde…hver gang. Masser af tomme flasker. Fyldte askebægre plus meget mere. … Dårlig samvittighed, vennerne og familien så jeg ikke meget til. Jeg isolerede mig mere og mere. Jeg var fyldt med skyld og skam. Bukserne hang, med andre ord, jeg var i forfald. Kroppen sitrede, hænderne rystede. Én stor elendighed . Jeg troede jeg var sindssyg, angsten havde tag i mig.

Den store befrielse indtraf allerede første aften, hvor jeg ankom til Behandlingscenter Tjele. Her mødte jeg mennesker som mig. Altså …Jeg var ikke alene, det var en mageløs oplevelse. Her var andre, som når de drak alkohol, så indtraf kontroltabet totalt. Eget liv kunne ikke håndteres.

En af de første dage, da jeg var indlagt på Behandlingscenter Tjele, kom der en glad, nydelig og velfungerende behandler, men en ædru af slagsen…..Hold da op!!! Kan man se sådan ud, jeg drømte, om at se sådan ud… Frisk, sund og i godt humør. De første dage gik med at se situationen an. Jeg havde paraderne oppe. Jeg vidste sgu godt, hvad det handlede om….Sådan!

Behandleren spurgte mig, hvem jeg i grunden troede på. Mig selv, røg det ud af munden på mig. Behandleren replicerede: ”Det er da også gået rigtig godt!”. Nu var jeg i gang med min behandling. For så godt var det jo heller ikke gået.

Efter nogle dage, faldt jeg rigtig godt til på Behandlingscenter Tjele. Passede min undervisning, snakkede med de andre patienter, gik nogle lange ture i den dejlige natur. Her oplevede jeg Kierkegaards ord ”Man kan gå sig mange triste tanker fra, og gode til”. Og sådan var det. Motion også på gåplan i naturen gør mig høj på livet. Jeg fandt sindsro for første gang i meget lang tid. Jeg begyndte at vende tilbage til livet, og kunne holde mig selv ud. Det var stort.

Dagen med udklapning kom, jeg skulle ud at stå på egne ben og starte min ædru rejse. Jeg var spændt, men også lidt nervøs, skråsikker var jeg i hvert fald ikke, og tak for det.

Jeg fik snakket med mine nærmeste, dvs. mine børn, kort tid efter, at jeg kom hjem. Jeg var åben og ærlig, og relationen var i behold. Heldige jeg.

Jeg kom til mit første AA-møde ude i den virkelige verden. Det var rigtig godt at møde nogle ligesindede fra lokalområdet, og meget lettere end jeg havde ventet. Men ok, trinnet ind til det er første AA-møde var højt. Men, hvilken modtagelse jeg fik, venlighed, interesse og åbenhed. FANTASTISK. Jeg var i gang. Og det er jeg stadig, nu en del år senere. Rigtig mange, der har været i behandling vil nikke genkendende til denne lille historie.

Efter at have nået bunden, er der et stykke vej tilbage til det ædru liv. Men, hvilken rejse…

Da jeg var færdig med behandling, tilbød Behandlingscenter Tjele nogle kurser med nogle spændende overskrifter. Såsom: Det ædru liv; Den åndelige rejse og mange andre for en ædru alkoholiker relevante emner.

Det er nu blevet til DEN ÆDRU HØJSKOLE, som har til huse på Solgården, nær Onsild. Jeg skyndte mig at melde mig som frivillig til nogle af disse kurser. Det er rigtig givende for mig at møde andre ædru alkoholikere under højskolelignende former. Jeg er også speaker på Langsødal, en fantastisk opgave at fortælle livshistorie Herunder at få snakket med alkoholikere, der er i gang med en behandling og har fået håb, et håb der lyser ud af dem. Det er vitaliserende at være en del af dette miljø.

AA-programmet har ført mig rundt i filosofien, religionen og mange andre spændende emner. Det, jeg i dag beskæftiger mig med, er, hvad det vil sige at være menneske. Hvilke bud har andre på det? Her er filosofien en uudtømmelig kilde. Det samme er religionerne. AA s program er visdom, det er ekstrakten af rigtig mange erfaringer. Erfaringer netop inden for nogle af de nævnte discipliner plus mange flere.

I dag kan jeg se, at min alkoholisme og behandlingen af denne gennem AA og Behandlingscenter Tjele har givet mig et liv med selvindsigt, noget jeg kan bruge i mit liv til at være et ordentligt menneske. Jeg har ikke længere brug for at selvmedicinere mig med alkohol for at holde livet ud. Jeg deler med andre alkoholikere i AA. Jeg har en fornemmelse af, hvad det er der foregår inden i mig, takket være AA s program. Tak for det.

Nogle viste mig vejen, jeg gik den selv. Jeg er nået et stykke ad vejen, men jeg bliver aldrig færdig med at vandre, men det er en spændende vandring.

 

Henrik.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *