Forkælede børn – fortvivlede børn

Publiceret den 12/06/13 0 Kommentarer

Forleden i supermarkedet hørte jeg en pige – vel omkring 7 år – sige til sin far: ”Far, der er noget, jeg har tænkt på. Når vi nu kommer på ferie i Italien, skal jeg så se film på min computer eller på min Ipad?” Jeg hørte ikke svaret, for i mit indre bruste en voldsom harme over… folks forkælede … og så videre.

Men pludselig forsvandt harmen og forargelsen, og følgende tanke meldte sig: ”Hvor er det dejligt, at nogle børn åbenbart ikke har større problemer i deres hverdag.” Nu kender jeg hverken pigen eller hendes familie, og selvfølgelig kan bemærkningen ikke tages som udtryk for, at pigen ikke har problemer. Men et vist overskud vidner spørgsmålet dog om.

Og så gik tankerne til de mange tusinde børn, som her i Velfærdsdanmark har helt andre problemer at tage stilling til – hver eneste dag. For dem handler det ikke om, hvor en film skal ses. Her er spørgsmålet, om mor eller far er fuld igen i dag – eller om der måske er udsigt til en fredelig aften i familien. Usikkerheden og utrygheden er altid med hjem i skoletasken, og intet kan tages for givet af disse børn, som alt for tidligt skal tage stilling til alt for store problemer.

Modsat pigen i supermarkedet taler de ikke højt om deres tanker. Tværtimod – de gør alt for at skjule deres frygt, deres følelser, deres konstant bange anelser og deres indre kaos. Og de bliver desværre rigtig dygtige til det. Det gør det endnu sværere at hjælpe dem.

Her ligger en gedigen opgave for lærere, pædagoger, praktiserende læger og andre, der er tæt på børnene. Men opgaven er svær, for problemerne er låst nede under et tykt låg af benægtelse, skyld og skam. Et låg, der med tiden endda kan vokse sig tykkere end hos barnets afhængige forældre.

Der er heldigvis lyspunkter. Forældres misbrug og deraf følgende svigt har fået plads i debatten, selv om tabuer er sejlivede. Mange forskellige initiativer er sat i gang, og de hjælper mange børn. Men vi mangler stadig den samlede markante, politiske handling, der effektivt kan sætte ind over for de måske mere end 100.000 børn, der lever i et hjem præget af afhængighed og alt det, der følger med.

Kjeld

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *