Ædru alkoholiker – tanker om ædruelighed

Publiceret den 23/05/13 1 Kommentar

Husk hverdagens små præmier

Med daglig omtanke og lidt held kan jeg inden for få uger modtage min 10-års mønt. Det vil ske med den største taknemmelighed og i erkendelse af, at min ædruelighed har været ’nem ’for mig. Sådan at forstå, at jeg ikke har skullet kæmpe med problemer, der har kunnet true min ædruelighed. Tak for det. ’Nem’ er bare ikke det rigtige ord. Det er aldrig ’nemt’ at være ædru alkoholiker, og det skal det vel heller ikke være. Mere præcist har jeg oplevet det som ’enkelt’ at holde fast i ædrueligheden, fordi mit liv er blevet bedre og bedre i mine snart 10 år som ædru.

Enkelheden har været gennemgående i min ædruelighed, og jeg har virkelig oplevet den sandhed, der ligger i ordene om ’keep it simple’, som jeg hørte i behandlingen. Her var noget, jeg kunne bruge og holde fast i, mens mit hovede svirrede af alle mulige nye indtryk og begreber under behandlingen den sommer i 2003. ’Tag det, du kan bruge – og lad resten ligge’ var en anden af de sætninger, der trøstede mig i behandlingens første uger, hvor jeg sandt for dyden ikke fattede ret meget af sammenhængen i program, trin og hvad ved jeg.

Jeg var én af de mange, der gerne ville have haft en tegning og en manual med hjem fra Tjele. Det fik jeg ikke. Jeg trøstede mig så med, at lysten til at læse bøgerne og gå i gang med trinarbejde nok ville melde sig. Det gjorde den ikke. Og alligevel har jeg haft næsten 10 års fantastisk ædruelighed. Det havde jeg ikke troet kunne lade sig gøre.

Analyserer jeg lidt bagud, står følgende helt klart for mig:

 • Jeg har været heldig. Jeg kom i behandling, 10 minutter før mit liv brød fuldstændig sammen.
 • Jeg har erkendt og accepteret, at jeg er alkoholiker – samt hvad det indebærer. Blandt andet, at jeg skal lade den første genstand stå.
 • Jeg har ikke arbejdet meget med programmet – men programmet har arbejdet med mig. Mere end én gang har jeg fået lov at opleve styrken i programmet og i fællesskabet omkring AA.
 • Og så er jeg hver eneste dag blevet mindet om, at jeg har det godt. Ikke fordi jeg er dygtig, kun fordi jeg er ædru.

Selv om det for mig har været enkelt at holde mig ædru, har jeg aldrig taget ædrueligheden for givet. Hver eneste dag bliver jeg mindet om alt det, jeg er i stand til, netop fordi jeg er ædru. Det gælder både i mit ret fortravlede arbejdsliv og i mit privatliv. Hver eneste dag føler jeg, at jeg får små og store ’præmier’ i kraft af, at jeg er ædru. Dem må vi som alkoholikere aldrig blive blinde for, aldrig tage for givet. Det er præmier, vi får for at have truffet et valg og accepteret en sygdom. Nogle gange er præmierne store, andre gange små. Men de er altid store nok til, at det er værd at tage 24 timer mere.

Kjeld

1 kommentar

 1. Henrik siger:
  Sunday, May 26, 2013 at 8:07pm

  Hej Kjeld, og snart tillykke med de 10 år.
  Jeg tror også på, at formlen med holde det enkelt virker. Når jeg ser tilbage på mit forløb med 2 års ædruelighed, og herefter tilbagefald af 2 års varighed. Så måtte jeg have kvajet mig godt og grundigt et eller andet sted. Jeg har fundet ud af, at jeg gjorde det hele alt for indviklet. Jeg troede, at jeg kunne læse og lytte mig til et ædru liv, og hvis jeg ikke fattede en brik af det hele.. Ja, så var jeg ikke ægte ædru!
  Jeg nyder AA, både at dele og modtage, og jeg har da ved gud ikke haft det bedre end nu, men forskellen fra da, og nu, er at jeg gør det med min hastighed, og ikke med, hvad jeg troede “man skulle”.
  KISS (keep it simple stupid) :-)
  Henrik
  p.s. Har lige haft 4 mdrs dag.

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *