Sygevagtuddannelsen på Behandlingscenter Tjele

Publiceret den 27/03/13 1 Kommentar

Solgården ramme om sygevagtuddannelsen

Det er absolut ikke kedeligt at være på kursus – heller ikke som ædru alkoholiker

Hvis man tror, at en ædru alkoholiker lever et kedeligt liv, kan man godt tro om igen.

Det har jeg fået bevis på mange gange i de mere end 21 måneder, jeg har været ædru. Senest da jeg i to uger i februar og marts deltog i Behandlingscenter Tjeles sygevagtuddannelse på Solgården.

Her blev der snakket, grinet, slidt og slæbt – og ikke mindst lyttet til mange kloge mennesker. Vi mødtes med kolleger fra det ganske land. Nye venskaber er opstået, og vi har udvekslet erfaringer om, hvordan vi hver især arbejder på Tjeles behandlingscentre rundt om i landet.

Flere gange i løbet af de to uger blev vi bekræftet i det, vi godt vidste på forhånd. At Tjele har et godt brand inden for stort set alle former for behandling af misbrug, ikke mindst alkohol. Vi blev bekræftet i at Tjele vil gøre en forskel og gøre det så godt som overhovedet muligt for de mennesker, der stadig lider. Da der ikke findes tilsvarende sygevagtuddannelser i Danmark, tog Tjele selv initiativet til at uddanne os, der skal passe på vores patienter, hvad enten det er i dag- eller nattetimerne.

Der var lagt et formidabelt kursusprogram, hvor vi blev fyldt godt op med informationer. Godt nok var vi alle før kurset udlært i at være alkoholikere, og i hvordan man kan blive ædru, men derudover blev mange ting enten genopfrisket eller hørt om for første gang.

”Hold hovedet koldt og hjertet varmt” lød budskabet fra rådgiver Alice Kjær, da hun skulle fortælle om ”Livets store spørgsmål”. Og det er netop essensen i det, vi går og arbejder med i dagligdagen. Anerkendelse, empati, respekt, omsorg, rammer, den gode hjælper og arbejdsglæde var nogle af pindene i Alices indlæg.

Både hun og de andre foredragsholdere fangede vores opmærksomhed. Javel, vil nogle måske sige, – det er jo også jeres arbejde. Det er korrekt. Men det er mere end det. Det er et kald, hvor vi nyder at være med til at samle andre op, derfra hvor vi en gang selv har været. Se hvordan folk på fem uger eller lidt mere bliver klar til et nyt liv og bedre liv og ofte får genskabt kontakten til familie og venner.

Vi havde lektioner i sygdomslære, kommunikation, førstehjælp, medicinlære og psykiatri. Vi hørte om kost, vitaminer og ernæring, om anatomi og fysiologi, familiebehandling og ikke mindst etik og moral. Naturligvis lærte vi også, hvordan det hele skal dokumenteres.

En stor del af lærerstaben var folk fra egne rækker. Det er sikkert også dem, der forstår sygdommen alkoholisme allerbedst. Psykiater Gordon Wildschøitz er dog ikke alkoholiker. Det er psykolog Erik Nygaard til gengæld. Begge to bekræftede os i, at hverken psykiatri eller psykologi behøver være kedeligt. Det er snarere særdeles spændende og blot et af de mange tilbud, Behandlingscenter Tjele har i værktøjskassen.

Vi havde også besøg af heksen Dannie Druehyld. Det var et par timer, hvor der både blev grinet og snakket alvor. Der blev talt om sygdomme, om mirakler og urter. Dannie Druehyld ved en masse om urter, som hun dyrker fra sin hytte i og omkring Rold skov.

Jeg vil ikke gå i detaljer med programmet i sygevagtuddannelsen på Behandlingscenter Tjele, men jeg er overbevist om, at alle vi sygevagter er blevet endnu bedre til at tage imod vores patinter, bedre til at lytte og kommunikere. Blandt andet med god hjælp fra Lis Whitta-Jørgensen, som Tjele også bruger til supervision. Lis underviste en hel kursusdag. Det samme gjorde to af vores læger, Linda Andrea og Guido Martinez, som vi havde til sygdomslære, samt Kjeld Bach, der lærte os førstehjælp.

Deltagerne på sygevagtuddannelsen var inddelt i to hold, som var af sted i hver to uger på Tjeles kursusejendom Solgården ved Hobro. Ligesom alle de andre centre ligger kursusejendommen i naturskønne, rolige omgivelser. Her er, og her fik vi masser af sindsro. Men vi var også sociale. Det var et internatkursus, så de fleste af os overnattede, og havde derfor mulighed for at erfaringsudveksle. Vi var i biografen, vi var i saltbad, vi så film, vi var til aa-møder og vi var ude at spise.

Før et AA-møde i Viborg var vi blandt andet ude at spise på Latinerly, en af Viborgs bedste og mest kendte restauranter. Ikke mindst her blev det bekræftet, at ædru alkoholikere ikke behøver være kedelige. Selv om Latinerly er et kombineret værtshus og restaurant, og selv om der var 70-80 andre gæster, og selv om vi ikke drak alkohol, fik vi den samme muntre og gode betjening som alle andre. Vi fik rigtig god mad, og vi havde det rent ud sagt smaddersjovt. De andre gæster måtte næsten tro, at vi havde en ”kæp i øret”.

Vi sygevagter glæder os allerede til et modul 3 og måske også 4, hvor vi dels kan følge op på de første to uger, dels lære nye ting. Og så hedder det måske slet ikke sygevagter til den tid. Vores virksomhedsansvarlige læge, Knud Brinkløv, stillede nemlig spørgsmålstegn ved, om begrebet sygevagt er forældet. Men hvad skal I så hedde, spurgte Knud Brinkløv, og foreslog selv Tjele-vagter.

Om det helt officielt bliver Tjele-vagter, dag- og nattevagter, eller noget helt tredje, vi fremover skal kaldes, ved jeg ikke. Til gengæld ved jeg, at jeg fik den åndelige og mentale computer fyldt godt og grundigt op. Og jeg håber, at vi ”vagter” kan give vores patienter noget igen.

Ingen er fejlfri, ingen er fuldkommen. Men hvis vi gør vores bedste i jobbet, med omtanke og omhu, så når vi langt. Én dag af gangen.

Og tak for at Jan og Kirsten og Tjele sætter kvaliteten i højsædet. Blandt andet ved at holde sygevagtkurser. Lad Tjele-ånden leve til evig tid. Egentlig var det jo bedst, at vi var overflødige, men der er fortsat mange (desværre), der har brug for hjælp. Og dem vil vi gerne hjælpe – ligesom vi selv har fået hjælp til at leve et nyt, pragtfuld liv uden alkohol.

 

Af Søren Brogaard, journalist, ædru alkoholiker og nattevagt på Langsødal

1 kommentar

 1. Benny Carøe siger:
  Wednesday, March 27, 2013 at 8:25pm

  Flot skrevet Søren, det er lige nøjagtigt sådan det var. Lærerigt, Hygge, Sammenhold i 2 fantastiske uger med gode kolleger.
  Tak Jan og Kirsten, fordi I verner om det sociale og om fagligheden på vores gode arbejdsplads.

  Knus til jer alle
  Benny Nattevagt Søgården

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *