Alkoholbehandling – juleaften er en festaften på Tjele

Publiceret den 01/01/12 0 Kommentarer

Juleaften i alkoholbehandlingSom så mange gange før skulle min familie og jeg fejre juleaften på Tjele. Nogle kunne måske tro, at det er et offer, men sådan er det ikke – og har aldrig været det, hverken for mig selv eller familien. Det har altid ligget os på sinde, at gøre vores til at bidrage med at skabe en hyggelig og festlig  juleaften for alle, der er i alkoholbehandling og de pårørende, der også fejrer jul på Tjele.

I år er det grøn jul, vejret er mildt, og solen er fremme hele eftermiddagen, som om den også vil ønske glædelig jul med sine varme stråler.

At fejre jul kalder på mange følelser, og jul på Tjele er ingen undtagelse.

Afhængige mennesker har tilsidesat deres følelser for nogles vedkommende i mange, mange år. I alkoholbehandling møder man sine følelser igen. Jeg ser det lige fra det øjeblik, jeg svinger ind på gårdspladsen. En lille flok mænd er ved at tage afsked med hinanden. De dunker hinanden på ryggen på den særlige måde, mænd gør, når der er mange følelser involveret. Ham, der er i behandling, kommer kort efter hen til mig, og det er tydeligt, at det her har han bare brug for at fortælle. Mændene, der netop er kørt er familiemedlemmer – den ene søn, som vor mand i behandling ikke har haft kontakt til i præcis ét år. Dét var et stort og følelsesladet øjeblik for dem begge. Så røres jeg, både fordi jeg fornemmer de to mænds øjeblik, og fordi jeg glædes over den tillid, der bliver mig til del, ved at netop jeg får det fortalt.

Der er mange rørende øjeblikke sådan en dag og aften. En ung, næsten nybagt mor har sin baby hos sig til juleaften. En svær beslutning at gå i behandling, når man har et spædbarn derhjemme, men ønsket om at blive en ordentlig mor kalder på respekten. Hun er glad, som hun sidder der med den lille – næste jul kan hun være den mor for sit barn derhjemme, som hun gerne vil.

En stor juleaften er det. Mange mennesker – både store og små – folk i behandling, pårørende, et par tidligere patienter og noget personale. Tjele summer af liv hele dagen. Der bliver pyntet juletræ, plukket ekstra grønt i buskadserne, pyntet op i lyssalen – og dækket bord. Det sidste kræver sin mand, for hvordan skaffes der plads til 61 i spisesalen? Efter hovedbrud og hovedregning lykkes det, alle kan bænkes – også uden at sidde på skødet af hinanden.

Julemaden er god og rigelig. Mandelgaverne finder deres ejermænd. Juletræet tændes, og aftenen går sin gang. De mange børn er naturligvis optaget af de mange gaver, så der er ikke ro og tid til at synge alle de sange, som nogle af de voksne måske gerne havde villet. Men det er, som det skal være, og stemningen er god.

Tak til alle jer i behandling og jeres familier, tak til min familie. Julen 2011 blev igen en dejlig og festlig  jul på Behandlingscenter Tjele.

/Ingeborg

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *