…og ikke mindst er hun ædru…

Publiceret den 25/11/11 0 Kommentarer

Vendepunkt”…og ikke mindst er hun ædru.”

Sådan lød det for ganske nylig i den højest prioriterede nyhed i TV Avisen kl. 21. I den bedste sendetid. Ganske usædvanligt , for siden hvornår er det i Danmark blevet skildret som en kvalitet at være ædru – bortset fra i AA-sammenhænge og for os, der har været helt nede på bunden af flasken og som derfor har lagt alkoholen på hylden for altid? Og som indså, at der engang var en fest, men at den i realiteten stoppede for mange år siden?
Indslaget drejede sig om en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der viser, at 20 procent af de 55-64-årige har et problematisk forhold til alkohol. Til sammenligning ligger tallet for de unge mellem 16 og 24 år på ”kun” 11 procent.
Netop de unges alkoholforbrug har der længe været hovedfokus på, og kernen i indslaget var, at problemet faktisk er endnu større for de ældres vedkommende.
Ja, for det er jo netop, når man kommer lidt op i årene, at skaderne efter mange års overforbrug af alkohol som regel først begynder at melde sig – med store konsekvenser for det enkelte menneske og ikke mindst for familien.

Et ædru liv er et godt liv

I indslaget stod Anne Selmann frem. Hvem er hun? Jo, hun drak i en periode af sit liv op til fem flasker rødvin dagligt, før hendes årelange flirt med flasken stoppede. Anne blev præsenteret positivt og ikke som én, der havde noget som helst at skamme sig over. Hun havde nemlig været i behandling, og det var i den sammenhæng, at ordene faldt:
…”og ikke mindst er hun ædru.”

Ja, ædru og tydeligvis med et godt liv i ny, positiv samklang med familie og venner. Netop at være ædru er jo en kvalitet, selv om man i dagens Danmark i visse sammenhænge nærmest stadig skal undskylde, at man ikke drikker alkohol. Hvorfor egentlig? Hvorfor denne tilsyneladende utryghed ved os, der ikke tager fra af de våde varer?

I min verden er det en super kvalitet at være ædru: at møde og håndtere livets naturlige op- og nedture helt uden kunstige tilsætningsstoffer. Det kræver styrke, ja, men du får så uendeligt meget igen: Genetablerede familie-forhold, en fysik i top 10, samt hjernevindinger, der swinger noget bedre end dengang, festen var på sit højeste.

Næsten 900.000 danskere så TV-avisen den tågefyldte novemberaften, hvor det fremgik, at det er et godt liv at være ædru.
Ja, det er det, og jeg kan kun give et ædru liv mine allerbedste anbefalinger.
Måske har Anne Selmanns historie bidraget til at åbne øjnene for nogle af dem derude, der lige nu sidder fast i flasken, og hvor proppen måske er ved at blive sat i for altid…

Kærlig hilsen
Niels fra Fyn

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *