En alkoholikers møde med Michael Falch.

Publiceret den 10/10/11 0 Kommentarer

Den store papirsaks, de 3 M’er,
den fobiske firkant …….

En smuk og solrig efterårsdag skulle jeg møde Michael  Falch i Lyssalen på Langsødal. – Ja, vi var altså ikke alene, Michael og jeg, for der var helt fyldt i salen, og det var af ansatte på Behandlingscenter Tjele og klienter i behandling  og i efterbehandling.
Vi var alle samlede for at høre Michael Falch holde en pep-talk over emnet ”Fra Skam til Værdighed”.

På tavlen havde Michael tegnet en livslinie, og en stor saks, der klipper denne linie over. – Linien, før saksen klippede sit livreddende klip, var Michael Falchs aktive, alkoholiske liv. Et liv i musikkens tegn og i rusens tåger. Michael ville aldrig drikke før en optræden, men inden lyset på scenen var slukket og koldt, var dagens druktur startet, og tændt var tanken om at skulle drikke, og der skulle drikkes så meget,  at al selvkontrol, anstændighed og selvrespekt kun var ord, der fandtes på skrift og ikke i det virkelige liv. Michael havde da også en aftale med sin personlige assistent, at denne skulle få ham til hotelværelset, når beruselsen blev så stor og omfattende, at enhver form for fornuft var forsvundet, og enhver tanke om at stoppe for den aften var ikke-eksisterende.

Michael blev med årene mere og mere allergisk over for alkohol. Han kunne ikke tåle at drikke og blev mere og mere syg i forbindelse med sit ukontrollable drikkeri. – Selv i sit familieliv blev Michael syg af at være i faste rammer. Det var som en spændetrøje. Der var ingen råderum, og Michael valgte på et tidspunkt at fraflytte hjemmet for en periode, så han kunne få sin frihed til at drikke og forsøge at styre sit eget liv.
Michaels alkoholisme blev stadig mere og mere fortvivlende, og midt i dette morads valgte han at blive tørlagt i ½ år, inden han symbolsk tog den store saks og klippede sin alkoholiske fortid fra og kom i behandling på Tjele.

Det var en rørende og gribende fortælling om Michaels mange år som aktiv alkoholiker. – Alle vi tilhørere sad som fortryllede og lyttede intenst til Michaels oprigtige beretning.

Herefter fortale Michael  varmt og indlevende om sin tid i behandling på Tjele og om, hvordan denne behandling blev et vendepunkt i hans liv. Det blev fortalt med indlevelse, ydmyghed og ærbødighed, men også med et stort tvist af humor. En utrolig oplevelse for os tilhørere.
Michael har brugt årene efter behandlingen til at opbygge sin form for dagligdag og de daglige ritualer, der skal til, for at bevare sin ædruelighed, og her kommer de 3 M’er nævnt i overskriften ind.

Det første M betyder Morgenritual eller Meditation. Det næste M står for Møder i AA, og det sidste M betyder Motion.  Disse 3 M’er er substansen i Michaels daglige, ædru liv.

Michael fortalte, at han holdt pause fra sit offentlige musikliv i flere år efter behandlingen, men følte sig derefter igen klar til turneer rundt i landet med sin musik. – Og som Michael fortalte, så havde han ikke troet, at han kunne tage på turneer og deltage i det sociale liv uden samtidig indtagelse af alkohol. Det havde jo været det normale i de mange år som aktiv alkoholiker. – Men det viste sig, at livet kunne leves i fulde drag uden alkohol, – også på turneer. – Ja, Michael tænke flere gange i sit aktive alkoholiske liv, at han ville ende som en spillemand, der sad i hjørnet på en stol og spillede på det lokale værtshus, og hvor ”honoraret” var almisser i form af øl fra de øvrige gæster.
Michael introducerede os for udtrykket Fobiske Firkanter.  – Det er steder eller områder, hvor han ikke ønsker at være. – I sin aktive år kunne og ville han færdes overalt, men som ædru alkoholiker har han fravalgt de steder og ting, der for ham ikke er forenelige med at være ædru alkoholiker.

Michaels foredrag ”Fra Skam til Værdighed” var en rigtig dejlig og livsbekræftende beretning, og det var med stor glæde og taknemmelighed, at jeg tog hjem fra Tjele for denne gang.  Jeg glæder mig til næste gang, jeg skal til efterbehandling på Tjele, og jeg glæder mig til igen engang  at kunne lytte til Michael Falch, – enten ved et af hans foredrag eller ved en af hans koncerter.

Mange tak til Michael Falch for et smukt foredrag.

Oktober 2011
Ellen K.

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *