Alkoholbehandling på Langsødal

Publiceret den 02/10/11 2 Kommentarer

Alkoholbehandling på Langsødal har fødselsdag

For fem år siden var det store flyttedag. Siden 1990 havde Behandlingscenter Tjele haft alkoholbehandling på centret i Nr. Vinge, men i 2005 købte Tjele det nedlagte plejehjem, Langsødal, to kilometer uden for Vammen til nyt center for primærbehandling af alkoholmisbrug og medicinafhængighed.

Personalet blev bekendt med købet af Langsødal i efteråret 2005, og en smuk efterårsdag kørte jeg forbi for første gang. Jeg kunne lide det, jeg så, men tænkte alligevel: ”Det bliver aldrig det samme.”

Næste gang, jeg så Langsødal, var til vores juleafslutning lige op til jul samme år. Det var koldt, det var mørkt, det lugtede gammelt. Vi fik en rundvisning på et center, der så ud til at være forladt i hast. Jeg syntes, der var så mange gange og trapper, og min tanke var, at det ville blive rigtig svært at finde rundt der. Men naturligvis sidst på eftermiddagen i december i lommelygternes og stearinlysenes skær var det ikke nemt at danne sig et indtryk.

Det store renoveringsarbejde tog sin begyndelse i starten af 2006, der blev slidt, og indflytningsdatoen blev skubbet foran os. Der blev lagt nyt tag på hovedbygningen, der blev lavet badeværelser, der blev slået vægge ned, der blev tapetseret og malet – alt fik en omgang, større eller mindre. Jeg fulgte en del med hen over sommeren, hvor min yngste søn havde været heldig at få sommerferiearbejde. Ud over at tjene gode lommepenge, sugede han også til sig af håndværksmæssig viden. I dag har han et ganske særligt ejendomsforhold til Langsødal. Som arbejdet skred frem, lærte jeg også det nye sted bedre og bedre at kende, og det begyndte at blive spændende at skulle flytte. Det hele blev lyst og venligt, og jeg kunne også finde rundt!

Sidst på sommeren blev det klart, at indflytningen skulle ske til 1. oktober 2006. Informationsafdelingen forsøgte at holde lidt igen med at tage patienter ind i dagene op til den første, så vi ikke skulle flytte med alt for mange. Personalet havde i dagene før flyttet deres kontorer fra det gamle center til de nye, dejlige kontorer med hæve-sænkeborde i gult og rødt hus på Langsødal. Og så var det patienternes tur. Der var vist 14 eller 15, der flyttede i løbet af en formiddag, hvor himlen var truende sort. Men alle kom i hus, før uvejret brød løs – det blev en indflytning, hvor vejrguderne viste sig fra den mest støjende og våde side. Efter at være blevet hilst således velkommen på Langsødal gik der lige knap en uge, så var centret fyldt – 28 alkoholikere og pilleafhængige, der havde taget kampen op med dæmonen. Vejret slog også aldeles om, og vi havde en oktober, der næppe er set magen, hvor havemøblerne på gårdspladsen var i brug i enhver pause.

Nu er det så fem år og mange, mange hundrede patienter siden. Selvfølgelig blev det ikke det samme som på centret i Nr.Vinge. Det er blevet anderledes, men slet ikke dårligere. Langsødal er et perfekt sted at have behandling af alkoholmisbrug og pilleafhængighed med sin naturskønne beliggenhed, gode faciliteter og dejlige ro. Og – det nok allervigtigste – Tjeleånden flyttede med til Langsødal. Så lad os tage hul på den næste kæde af år i samme gode Tjeleånd.

/Ingeborg

2 kommentarer

 1. SL siger:
  Wednesday, October 19, 2011 at 6:26pm

  Tak Tjele!
  Tak Langsødal!

  For to år siden, gav I min far et værdigt liv.

  Jeg fik, i en alder af 22 år, for første gang en rigtig far, jeg kan stole på.

  Tak.

  Skriv svar

  • Ingeborg siger:
   Thursday, October 20, 2011 at 8:25am

   Tak for din kommentar. Dejligt at høre.

   Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *