Højskoledage – for ædru alkoholikere og medafhængige.

Publiceret den 13/02/11 1 Kommentar

Skyld og skam – kursus på Solgården i weekenden d. 28.-30. januar 2011

Kurset startede fredag aften i sne og slud og vintermørke. Deltagerne ankom til en hyggeligt oplyst Solgård og blev bænket om bordet til den indledende kaffe med boller. Disse utrolige boller lagde en endog meget solid bund og gav anledning til adskillige gode grin, hvilket skulle blive et af kendetegnene ved dette kursus. Vi fik fordelt værelserne imellem os, den ene stakkels/heldige hane i denne brogede kurv af ti herligt sludrende ædru alkoholikere og co-dittoer af kvindekøn fik helt sit eget rum, og klarede ellers opgaven som solo-mand forbilledligt.

Der var håndbold i fjernsynet denne fredag aften i januar, der var bare ikke nogen antenne til kæmpeskærmen i opholdsstuen/slyngelstuen = KATASTROFE!  Vi fandt heldigvis en radio, og en af os sprang ud som fantastisk morsom og underholdende håndboldkommentator, håndbold bliver ganske enkelt aldrig det samme efter dette. Vi græd af grin.

Aftenens lysmøde understregede, at vi hver især havde store forventninger til og stort behov for et kursus omkring netop emnet skyld og skam. Disse destruktive problematikker, som vi alle bærer rundt på, har så godt af, at blive trukket frem i dagens lys og set på igen. Det stod også klart, at det er rigtig godt at møde op på Solgården aftenen inden det egentlige kursus begynder. Nogle kendte hinanden i forvejen fra behandlingen, men der gik kun ganske kort tid, før vi alle var en homogen gruppe, altid betagende hvordan vi kommunikerer så let, der er så meget som ikke behøves at siges, vi VED godt, hvad det handler om, og kan gå direkte til kernen. De forskellige arbejdsopgaver i forbindelse med kurset, som fx forberedelse af de forskellige måltider, kaffebrygning osv., blev fordelt imellem os, mens snakken gik.
Efter en meget hyggelig og sjov aften, sænkede natten og den momentane stilhed sig over Solgården.

Vi sov vist alle godt og var spændte på dagens oplæg/undervisning fra Alice og Kirsten. De ankom lige efter morgenmaden og gik straks i gang. Vi lagde ud med at fortælle lidt om os selv, vi er jo som mennesker meget forskellige, men den røde tråd af misbrug, svigt, skyld og skam glødede bordet rundt og bandt os tæt sammen. Man fik simpelthen ondt i nakken af at nikke genkendende og samtykkende til de andres beretninger, det var en meget stærk oplevelse at spejle sig de tilstedeværende, og samtidig føle dyb samhørighed og gensidig forståelse.

Vi havde, på opfordring, medbragt et billede af os selv som 8-10 årig, og da runden omkring disse billeder var slut, sad vi nok alle og holdt billedligt og lettere tårevædet om vores eget indre barn. Der var en meget speciel smuk og varm stemning i rummet, ord slår faktisk ikke rigtigt til her. Alice og Kirsten formåede, kun afbrudt af frokosten, at holde os alle nærmest tryllebundne og i dén grad til stede i den kærlige ånd, som var omkring os. Man kunne måske have frygtet, at det var laaang tid at skulle sidde fysisk stille omkring et bord – det var det IKKE – det var et eminent godt og meget intenst kursus.

Det var der også særdeles bred enighed om efterfølgende, alle var vi meget berørte, inspirerede og dybt taknemmelige.  Undervisernes tilgang til det svære emne ”Skyld og skam” var præget af stor alvor, omsorgsfuldhed, energi og ikke mindst ydmyghed, især det sidste cementerede indtrykket af stor troværdighed og affødte respekt hos os deltagere. Det var et fremragende kursus, det MÅ og SKAL simpelthen gentages, så også andre ædru alkoholikere/pårørende/co-alkoholikere, får denne fantastiske mulighed for at arbejde yderligere med sig selv omkring skyld og skam – og endda til en rent symbolsk pris!

Resten af lørdagen gik med gåture, gode samtaler og velstegt bacon, alle vilde planer om Trivial Pursuit osv. blev skrinlagt, vi var totalt følelsesmæssigt udmattede alle sammen, og efter endnu et dejligt lysmøde blev der ret hurtigt ro i lejren.

Efter morgenmaden søndag holdt vi evalueringsmøde, og fraset et par anker vedr. belysningen eller mangel på samme, på værelserne og det lidt pauvre traktement på ankomstaftenen, var der lutter roser til dette kursus. Flere ønskede at mødes igen ”for lige at høre, hvordan det så går med hende den lille indre pige/dreng, og for at møde jer andre igen”. Der var STOR tilfredshed over hele linjen, TAK til jer Alice og Kirsten – det var enestående godt. Ingeborg, som samler alle tråde vedr. afholdelse af højskoledagene, dukkede op under evalueringen og kunne ved selvsyn/-hør opleve vores glæde og tilfredshed.

Efter afslutningsfrokost og udveksling af adresser og tlf.nr. blev den efterfølgende rengøring klaret i fint fællesskab, og vi vendte hjemad i alle retninger, berigede, inspirerede, med fornyede håb og med en kæmpe opfordring til jer andre derude om  at melde jer på et af disse Solgårdskurser, kan STÆRKT anbefales ( men kan måske være vanedannende )

KN

1 kommentar

 1. Janne siger:
  Monday, February 14, 2011 at 10:48am

  Det kan ikke beskrives bedre – en helt igennem fantastisk weekend, som kun kan anbefales til andre, hvis kursuset bliver gentaget.
  Jeg personligt, er gået i lege-humør, for at lade mit indre barn komme frit frem, og få af vide hun er god nok!!!
  Tak til Alice og Kirsten – og til alle I andre for en helt igennem, uforglemmelig weekend – med masser af rummelighed, kærlighed, fordybelse og masser af grin.

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *