Ædruelighedens smerte?

Publiceret den 24/01/11 2 Kommentarer

En eftertanke eller reflektion en fredag eftermiddag i december. For mig giver det mening at forstå eller definere den proces at blive ædru/clean som det “at komme til sig selv” i såvel eksistentiel som pragmatisk forstand. En form for villen sig selv. Ind imellem oplever jeg, at denne kommen til sig selv tilsyneladende kan medføre ubærlig smerte for den enkelte. At det at møde sig selv, det at se sig selv i spejlet, ikke er til at bære. Jeg kan vælge at smadre spejlet, hvilket bare er et andet ord for at gribe til stoffet og søge ind i glemslen, væk fra mig selv. Et udtryk for at du ikke har andre mestringsstrategier end alkohol/stof. Et udtryk for at den ædruelige/stoffri tilværelse er ubærlig med dens fordring om at bære sig selv og bære over med egen fortid.
For ikke så længe tiden havde jeg en samtale med en beboer på Vingehus. I samtalen roste jeg vedkommende for nogle sunde beslutninger, vedkommende havde truffet. Vedkommende havde tydeligvis vanskeligt ved at tage i mod mine roser og siger så: “Det ville være meget nemmere for mig, hvis du skældte mig ud eller kaldte mig en uduelig idiot, alt andet end roser”. Det blev den sidste samtale, vi havde med hinanden. Det blev også den sidste dag på Vingehus for beboeren. Dagen efter var vedkommende  tilbage i sit gamle miljø. Jeg håber selvfølgelig, at vi et eller andet sted har gjort en forskel,  og jeg håber, at vedkommende ikke er slået helt ud af “ædruelighedens smerte”

Af Nils Jensen

2 kommentarer

 1. Ina siger:
  Thursday, April 7, 2011 at 9:33pm

  Hvor blev jeg berørt af din tekst Nils. Det var jo præcis sådan jeg havde det. Jeg kunne ikke holde mig selv ud og hvorfor og hvordan finde hjem til een jeg dybest set ikke kunne fordrage. Det tog mig mange forsøg og tilbagefald at finde “hjem”. Det er stadig en procces at finde ud af hvem jeg er og jeg finder til stadighed nye sider af mig selv. Vist det man kalder udvikling:-)

  Selv om jeg jeg tog tilbagefald, fik jeg alligevel meget med mig fra behandlingen og det har uden tvivl hjulpet mig hen til hvor jeg er idag. Ædru i 2 år og tre dage. Rejsen har været lang og til tider sej, men hold da op…. Jeg har fået et liv jeg aldrig havde drømt om…. Og det bliver kun bedre.

  Kærlig hilsen Ina

  Skriv svar

 2. Nils Jensen siger:
  Friday, April 8, 2011 at 1:56pm

  Kære Ina Det er godt at opleve at det man skriver berører andre, at det berører dig og at du vil dele det med andre. Tak for det! Kærlig hilsen Nils

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *