Alkoholmisbrug – i behandling juleaften.

Publiceret den 28/12/10 0 Kommentarer

Næsten ligegyldigt hvilket forhold man har til julen – om man har et alkoholmisbrug eller ej – kalder den på tanker, følelser og erindringer. Julen har været svær for mig gennem flere år, og jeg har da også ødelagt mere end én jul både for familien og for mig selv. Andre juleaftener er det gået bedre , men så tog jeg blot revanche i nytåret. Alligevel havde jeg ikke forestillet mig at skulle tilbringe en juleaften i alkoholbehandling. Men det var sådan, det gik i 2010.

Og hvordan blev så den juleaften i alkoholbehandling? Det blev i hvert tilfælde en jul, jeg og mine pårørende aldrig vil glemme, og det er ikke kun, fordi den foregik på et behandlingshjem, men faktisk mest fordi det blev en festlig jul.

Behandlingen er selvfølgelig det vigtigste, men julen er heller ikke blevet glemt i dagene op til den 24. december. Der er blevet pyntet op, lavet konfekt, købt julegaver, og julen er blevet sunget ind ved en hyggelig sangaften.

Selve juleaften var der møde om formiddagen, men så blev det også jul. Der var tid til hygge i eftermiddagens løb med de pårørende, der kom forbi, inden de drog videre for at fejre jul andetsteds, men alle havde også nogle mindre opgaver i forbindelse med juleaften. Et hold dækkede julebordet med røde duge, fint foldede servietter og lys; et andet hold sørgede for pyntning af juletræet i lyssalen. Der var masser af pynt, men vi valgte et træ med pynt på i stedet for pynt med et træ, så vi holdt det enkelt – også inspireret af programmet, “keep it simple.” Heldigvis skulle der levende lys på årets juletræ, så julestemningen rigtigt kunne indfinde sig. Den sidste gruppe tog sig af opstilling og pynt af borde i lyssalen. Alle var tilfredse med resultatet.

I løbet af eftermiddagen kom ikke bare pårørende forbi og ønskede glædelig jul, de familiemedlemmer, der skulle fejre juleaften og overnatte til juledag, kom også, ligesom et par tidligere patienter. Det varmer om hjertet, at Tjele lukker dørene op for tidligere patienter, der gerne vil have et sted at fejre juleaften.

Helt traditionel julemad blev serveret efter tre vers af ”Det kimer nu til julefest” – lækkert, og der blev spist godt igennem. Efter hygge ved bordene i spisesalen under spisningen vaskede et hold op, mens der blev gjort klar til mere jul ovenpå. Dørene til lyssalen blev lukket, alle stod ude på gangen og ventede – det var faktisk lidt højtideligt. Klokken otte blev der åbnet, og dér stod juletræet i al sin glans midt i salen. Snart kom der også pakker under træet, og stemningen var virkelig god. Der blev sunget både sange og salmer i julesanghæftet, vi dansede om træet, og det var festligt, selvom det kunne knibe lidt med luften til både dans og sang med al den dejlige julemad i maverne. Konfekt, småkager, kaffe og sodavand ad libitum, hvis nogen trængte til mere.

I en pause hørte vi en af de sjove historier fra ”Midt i en klunketid” om Magda, der laver chokoladeovertrukket sylte. Efter den var der luft til endnu et par sange, inden der blev delt gaver ud. Ud over de gaver, familierne udvekslede, var der en wellness-gave til alle i behandling fra Tjele.

Da lysene på træet var brændt ned, var der endda flere pakker. Lige før julemiddagen havde alle fået en kuvert med et antal lodder. Nu skulle de trækkes, og gevinstchancen var rimelig stor. 200 lodder var delt ud, og der var 35 små pakker. Det blev, som altid når noget kan vindes, sjovt. Ét lod ad gangen – op og aflevere nummer og vælge en gave. Fin afslutning på en dejlig juleaften.

Det blev en god juleaften for alle, tror jeg. Det blev i hvert tilfælde for mig. Det var festligt, hyggeligt og med gode tradtioner. Julen 2010 blev en jul, jeg aldrig glemmer.

Anonym

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *