Alkoholmisbrug – behandlingen, virker den?

Publiceret den 11/12/10 0 Kommentarer

”Virkede det?”

En kvalitetsundersøgelse på Vingehus

Billed: Jens Christian Fugl Vestergaard

På Behandlingscenter Tjele – Vingehus gennemførte vi i 2010 en mindre og ikke voldsomt ambitiøs undersøgelse af tidligere klienters/beboeres oplevelse af og udbytte af deres behandling af alkoholmisbrug på Vingehus. Vi sendte et spørgeskema til alle de tidligere klienter, vi kunne opspore, og som havde været på Vingehus på et tidspunkt i perioden 2007 -2010. I 2007 blev det oprindelige Behandlingscenter Tjele til Vingehus, derfor den valgte periode.

Vi fik svar tilbage fra ca. halvdelen. Vi kunne selvfølgelig have ønsket os en højere bevarelsesprocent. Vi er på det rene med, at vi sikkert har modtaget en overvægt af besvarelser fra de, der haft en positiv oplevelse. Der var tale om et skema på 12 sider, og respondenten skulle selv poste besvarelsen i en vedlagt frankeret svarkuvert. Vi mener alligevel, at undersøgelsen kan bruges som en strømpil i forhold til kvaliteten af den behandling, der finder sted på Vingehus.

Der er ikke tale om en videnskabelig undersøgelse med stort V, men mere tale om et kvalitetsudviklingsprojekt. Vi vil gerne endnu en gang takke dem, der tog sig tid til at bevare skemaet og returnere det til os.

I dette indlæg vil vi formidle resultaterne fra en lille del af den samlede undersøgelse. Vi vil på et senere tidspunkt komme tilbage til undersøgelsens resultater og hvilke perspektiver, vi ser. I slutningen af spørgeskemaet bad vi den enkelte om at give en helhedsvurdering af opholdet på Vingehus. Vi vil give ordet til dem, det handler om:

”Jeg fik mulighed for at udvikle mig og styrke mine sociale færdigheder. Mulighed for langsomt at vende hjem og stadig have trygheden ved at være på Vingehus. Jeg blev bygget op menneskeligt og fik en tro og et håb for fremtiden. Der blev sået nogle frø, og jeg har en masse gode oplevelser i bagagen.”

”Jeg har fået det ud af det, at jeg skal tænke på mig selv og ikke stå på hovedet for alle andre. Det er godt at have rigtige venner og et godt forhold til børn og familie.”

”Jeg har fået et nyt liv, alt var kaos før.”

”Det primære, jeg har fået ud af mit ophold på Vingehus, har været mere ”clean-time,” inden jeg skulle prøve kræfter med dagligdagen hjemme.”

”Jeg tænker dagligt på min tid på Vingehus og er dybt taknemmelig. Jeg har fået et helt nyt liv, og det var ikke gået uden Tjele/Vingehus.”

”For det første er jeg ædru og kan tage ansvar for mig selv og mine handlinger. Jeg har fået et vidunderligt liv med en god mand, hus, bil et par hunde og et godt arbejde! Hvad mere kan jeg ønske?”

”Jeg har lært mig selv at kende og mine grænser.”

”Jeg er blevet det, jeg gerne ville være, en glad mand. Jeg elsker at stå op om morgenen og elsker at gå i seng om aftenen. Jeg gider ikke prøve at ændre andre mennesker, hele verden. Jeg nøjes med at ændre mig selv, hvilket er helvedes svært, skulle jeg hilse at sige, men spændende. Sikken et dejligt liv!”

”Jeg er blevet mere obs. på mig selv og er blevet bedre til at vælge fra og til. Jeg har oplevet, at livet kan være godt, og det vil jeg gerne ”smage” noget mere på. Gennem mit ophold på Vingehus har jeg fået alt. Troen på livet, troen på at tingene lykkes, hvis jeg vil dem, troen på mig selv, stor respekt fra mine børn, to børn som gerne vil mig. Jeg har fået lov til at være den støtte, de vender sig til, når livet gør ondt. Jeg kan bedre håndtere at være nede i et ”hul,” fordi jeg ved med mig selv, at det går over igen. Ja, jeg kunne blive ved”

”Jeg mener, at opholdet på Vingehus er noget jeg ikke kunne undvære. Jeg fik en ny start på livet. Jeg har fået en god kontakt til min familie, nye venner, jeg stoler på og arbejder meget med at åbne mig for. Jeg har fået en ny lejlighed at bo i, som jeg kan lide. Jeg fik hjælp til det på Vingehus. Jeg fik et overblik over min økonomi, det var vigtigt at få det, før jeg kom hjem. Jeg lærte vigtigheden af  en dag af gangen, vigtigheden af at være ædru. Når jeg er ædru, kan jeg håndtere og handle på ting, der truer min sindsro. Vigtigheden af ro, regelmæssighed og renlighed.  Det betyder meget i min hverdag.”

”Jeg har forandret mig vildt meget til det bedre. Jeg har fået nogle mere konstruktive løsningsmodeller. Jeg er mere rolig, glad og positiv.”

”Jeg var rigtig glad for at være på Vingehus. Når alt skal gøres op, er jeg taknemmelig for alt, hvad jeg har fået med fra opholdet på Vingehus. Jeg har det nu så godt som aldrig før, såvel fysisk som psykisk.”

”Jeg er begyndt at stole på mig selv, meget mere end før. Jeg har lært at omgås andre mennesker uden at være påvirket. Jeg har lært, at jeg er god nok, som jeg er. Jeg har lært, at mine problemer ikke er enestående. Samværet med andre ligesindede har været en helt enestående oplevelse for mig, som altid vil stå som noget helt specielt for mig.”

”Jeg er meget mere velovervejet nu, jeg reagerer ikke så spontant mere og skal heller ikke kigge mig over skulderen mere. Jeg har meget mere ro og hviler mere i mig selv. Jeg føler bare, at jeg har fået mit liv igen. Jeg var helt nede i kulkælderen, da jeg kom til Vingehus. Nu har jeg fundet mig selv og mit selvværd igen. Jeg tænker slet ikke mere på selvmord og destruktiv adfærd. Jeg fik også mulighed for at afsone min sidste voldsdom på Vingehus. Det var jeg meget lykkelig for, da jeg ikke tror, min situation var blevet bedre af at komme i spjældet. Det havde bare gjort det hele værre. Jeg kan takke Vingehus og Tjele for det hele.”

”Jeg har fået en øget selverkendelse. Jeg er blevet holdt fast i at give slip på f.eks. min perfektionisme. Det er en god oplevelse at være afholdt og respekteret, og det oplever jeg nu.. Det er svært at forklare, men Vingehus betyder så meget for mig. Noget af det er ånden, fællesskabet og anerkendelse. Jeg er taknemmelig for at have personalet på Vingehus, efter at jeg er kommet hjem. Jeg bor alene for første gang i mit liv. Det er ok, men også lidt ensomt i ny og næ. Jeg tror fuldt og fast på 12 trins programmet ,og trinene fungerer godt for mig.”

”Jeg har fået en meget positiv indstilling til det at møde verden. Jeg oplever, at selvtilliden blomstrer med tiden, hvis man giver sig selv ros, når tingene går godt.”

”Jeg fik genfundet den person, jeg var og oprindeligt altid har været såvel fysisk som psykisk. Det var en fantastisk tid med et stærkt sammenhold. Det blev styrket af ture og udflugter, både organiserede med rådgivere og spontane uden rådgivere. Jeg fik opbygget en venskabskreds og har stadig kontakt til mine behandlingskammerater. Det var behageligt og enkelt at følge programmet i hverdagen. Jeg nød at kunne køre til sport/svømning og møder i AA/NA”

I vores dagligdag kan vi have svært ved at svare på spørgsmålet om: hvad det er, vi gør? og hvad det er, der virker for den enkelte? Af svarene fremgår det med stor tydelighed, at der er noget i det, vi gør, der virker.

Af Birthe og Nils

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *