Unge mennesker, alkohol og alkoholisme

Publiceret den 10/11/10 3 Kommentarer

Unge menneskers forhold til alkohol og alkoholmisbrugNetop som man hører så meget om unge menneskers tidlige alkoholdebut og Europarekord i druk, drager jeg en tidlig onsdag morgen af sted til en lille skole i det nordjyske for at fortælle 7. – 9. klasse om alkohol og alkoholisme.

Jeg har på forhånd besluttet, at jeg ikke vil komme med løftede pegefingre, men alene fortælle det, jeg ved om alkohol og sygdommen alkoholisme – og det kan også være slemt nok. Jeg har fået sendende en hel masse spørgsmål fra eleverne, stort og småt imellem hinanden, så jeg går ud fra, at de er interesserede.

Den første postitive overraskelse er, at der hurtigt kommer ro i klassen, da klasselæreren og jeg kommer ind. Klasselæreren er med både for at lytte, men også for at passe projectoren. Det er tid at gå i gang. Opmærksomheden er stor. Inden længe er der et par elever, der føler sig ramt af emnets alvor og bliver nødt til at gå udenfor. For at det hele ikke bare skal være foredrag, kommer vi allerede fra starten i dialog – Hvordan ser en alkoholiker ud? – Hvad er abstinenser? – Hvad er de mest almindelige skader ved et stort alkoholforbrug?

Efter den lange pause er det tid til spørgsmål. Som sagt er der mange på mit ark, så eleverne kan ikke nå at stille alle spørgsmålene. Vi kommer alligevel vidt omkring – hvordan en genstand regnes ud, hvor mange genstande, der er i en flaske vodka, hvilket land, der har verdensrekorden i druk osv., osv. Klasselæreren har fortalt dem , at jeg kommer fra et center, der anvender Minnesotamodellen og fortalt dem lidt om denne behandlingsform. Derfor vidste eleverne på forhånd, at at de skulle møde en alkoholiker, der ikke drikker mere. De har også fået at vide, at de gerne må stille personlige spørgsmålk, hvilket mange benytter lejligheden til.

Vist har mange af eleverne prøvet at drikke, mens andre ikke har prøvet det endnu, fordi forældrene har sat en grænse ved 16 år, men min oplevelse er, at de lytter oprigtigt interesserede og tager mange af tingene til sig. I hvert tilfælde har det sat nogle tanker i gang hos dem og måske givet dem lyst til at gå idialog med forældrene.

Formiddagen blev en god oplevelse – måske står det slet ikke så galt til med den danske ungdom!

Af: Ingeborg Rasmussen

3 kommentarer

 1. Christina siger:
  Friday, November 26, 2010 at 10:11am

  Her på centret får vi flere gange om ugen henvendelser fra unge mennesker, der skriver opgaver om alkohol og konsekvenserne. Så det er heldigvis et punkt der p.t. er meget opmærksomhed på, og hvor de unge mennesker ønsker at lære nyt.

  Skriv svar

 2. LARS siger:
  Wednesday, December 8, 2010 at 4:56pm

  Rigtigt godt emne det her, og generelt syntes jeg der er alt for lidt oplysning omkring skader, virkning og konsekvenser i forbindelse med alkohol, har selv et par teen tøsser som syntes det er ret fedt og feste hver week, og de er så absolut ikke lydhør overfor den gamle her når jeg af min bedste vilje prøver og tegne og fortælle hvad og hvorfor, så syntes det er en rigtig super god ting at der nu os bliver oplyst om det den her vej på skolerne, en tomle op for det. Lars selv ædru alkoholikker

  Skriv svar

 3. Katrine siger:
  Wednesday, February 6, 2013 at 9:42am

  Hej alle! Vi er to piger der går i 8. klasse og er igang med en projektopgave om unge der drikker alkohol. Vi kunne godt bruge et procenttal der viser hvor mange unge (10-15 år) der har et alkoholmisbrug! Hvis der var nogen der kunne hjælpe ville det bare være super

  Skriv svar

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver aldrig publiceret eller delt med andre. Påkrævede felter er markeret med *